На Черкащині досліджували причини вимирання риби

На Черкащині досліджували причини вимирання риби

За період з 24 червня по 2 липня спеціалісти Інспекції уже 3 рази здійснювали обстеження поверхневої води щодо загибелі водних живих ресурсів у ставках с. Буда-Орловецька Городищенського району, у дренажному каналі насосної станції с. Єлизаветівка Черкаського району, Кременчуцького водосховища на території Чорнобаївського району. Про це «Нова Доба» дізналася від Держекоінспекції у Черкаській області.

Здійснені вимірювання гідрохімічних показників складу та властивостей поверхневої води. За результатами аналізів виявлені перевищення по ХСК (хімічне споживання кисню), БСК5 (біологічне споживання кисню).

На деяких ставках, які обстежувалися, було зафіксовано дефіцит розчиненого кисню, зниження концентрації якого свідчить про зміни біологічних процесів у водоймі, точніше про забруднення речовинами, які окислюються, в першу чергу, органічними речовинами.

Величини ХСК та БСК – це умовні показники, які свідчать про забруднення води органічними речовинами, що окислюються, але не дають інформацію про склад забруднення.

Однією з імовірних причин загибелі риби у вище вказаних місцях є висока температура навколишнього середовища та води (на період обстеження температура була 29оС), підвищення вмісту біогенних речовин (азоту, фосфору, калію, тощо), а також забруднення води органічними речовинами.

Причиною можуть бути і минулорічні рослини та відмерлий біопланктон, які гниють на дні, забруднення хімічними сполуками побутового походження та зливи, що були в червні місяці. При таких умовах спостерігається «цвітіння води», що викликає масовий розвиток фіто- та зоопланктону. При цвітінні води інтенсивно розвиваються, в основному, синьо — зелені водорості, що є природним явищем. У обстежених водоймищах виявлено залишки загиблої риби. Потрібно звернути увагу на проведення очистки русел річок та дренажних каналів.

Відповідно до Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про місцеві державні адміністрації», «Про відходи», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій в Україні», вирішення питань щодо організації збирання та видалення відходів, відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування.

Державною екологічною інспекцією у Черкаській області направлені листи на районні державні адміністрації та Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Черкаській області для організації ліквідації наслідків, які можуть спричинити погіршення умов існування водних живих ресурсів та недопущення заморів риби.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x