«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

«Дневник лейтенанта» – щоденник офіцера Тихоокеанського флоту, черкащанина, вихованця Клубу юних моряків Фелікса Хмельковського, який нещодавно вийшов у світ у видавництві «Брама-Україна». Ініціатором видання став батько Фелікса, Лев Хмельковський, щоб таким чином увічнити пам’ять про сина.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

Страшна хвороба забрала життя Фелікса в 2013 році. 13 липня 2016 року йому виповнилося б 52 роки…
– Буквально кілька тижнів тому Лев Костянтинович запропонував видати морський щоденник сина. Саме там Фелікс описує роки служби на Тихоокеанському флоті, – розповідає видавець Олександр Третяков. – Коли книга була на виході я пригадав багато спільних видавничих проектів, які ми втілювали разом з Феліксом Хмельковським, і я зрозумів, що Черкаси його не знають: саме як видавця, патріота України, військово-морського інженера.

«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

Фелікс Хмельковський дуже любив фотографувати захід сонця і в кожній країні, де він був, завжди знімав такі пейзажі.
– Для себе я зробив такий висновок, що Фелікс не помер, а пішов на захід сонця. Очевидно він зараз повертається до нас із сходом сонця в образі своєї книжки, – говорить Олександр Миколайович.
Коли почалася робота над виданням Лев Костянтинович порекомендував звернутися до двох людей, які особисто знали Фелікса і згодом вони фактично стали співавторами цієї книги, бо написали прекрасні передмови. Один з них – це Вадим Шпак, який перебуває у Москві, інший – Олександр Калько, капітан ІІІ рангу.

«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

У свою чергу Олександр Калько розповідає, що доля їх з Феліксом зводила тричі: у клубі юних моряків Черкас, вдруге – у Черкаській школі №4. А потім Олександр втупив до військово-морського училища, де вже рік навчався Фелікс.
– Олександр Калько перечитавши електронний рукопис сказав, що є багато моментів, які пересічні люди не зрозуміють, адже використана в щоденнику термінологія властива морякам. Тому Олександр підготував термінологічний словник скорочень із 60 найменувань, які дадуть найбільше уявлення читачеві, про що писав Фелікс, – веде мову видавець.
Професор, викладач Черкаського національного університету Володимир Поліщук зазначає, що з Феліксом особисто не був знайомий, але від Лева Костянтиновича часто про нього чув. Науковець відзначає, що ознайомившись з виданням, зробив висновок, що так писати в 23-24 роки може лише талановита й неординарна особистість.

«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

– У основній частині книги дуже багато паралелей з тими передмовами, які опубліковані на початку видання. Автор щоденника надзвичайно органічний у викладі своїх думок і завдяки цьому ти щиро сприймаєш і віриш тому що написано. Імпонує те, що в його думках немає ніякого позерства, – зазначає Володимир Трохимович.
Через скайп участь у презентації взяв і батько Фелікса, який зараз проживає у США. Лев Костянтинович довгий час сумнівався, чи має право читати й публікувати щоденник сина, але не знайшовши там якихось інтимних подробиць все ж вирішив видати книгу.
– Перший щоденник Фелікс вів в Артеку, – розповідає Лев Хмельковський. – Після флоту працював у місії Ричарда Вурмбранда, видавав журнал, який поширювався в СРСР безкоштовно й мав наклад до 30 тисяч. Їздив у Середню Азію, інші країни, де був терор проти християн. Видав Євангеліє у обкладинці Рухнами і возив тираж до Туркменії, крім того багато видавав перекладів книжок, – так коротко окреслив діяльність Фелікса його батько.

«Фелікс не помер, а пішов на захід сонця» (ФОТО)

Безумовним успіхом нашого земляка був його альбом «Ті дні на Майдані», який радо зустріли в діаспорі, який вмістив у собі фотоісторію «Помаранчевої революції» взимку 2004-2005 року. До речі, це видання було презентовано в Генеральному консульстві України в Нью-Йорку. Крім того, збереглося дуже багато світлин, які Фелікс зняв у різних частинах світу. Зараз його батько готує до друку альбом про Африку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x