Відповідальність за несплату військового збору

Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Володимир Жаврід нагадав, у яких випадках до фізичних осіб застосовуються штрафи за несплату або несвоєчасну сплату військового збору.
Зокрема він вкотре звернув увагу черкащан, які минулого року отримали доходи від продажу рухомого та/або нерухомого майна, по договорах дарування, спадщини, оренди, обміну та при нотаріальному посвідченні такого договору сплатили податок на доходи фізичних осіб, проте не сплатили військового збору, на обов’язковість згідно норм Податкового кодексу України відображення такого доходу у декларації про майновий стан і доходи, нарахування зобов’язання з військового збору та сплати вказаної суми до бюджету. Він відмітив, що однією з особливостей цьогорічної деклараційної кампанії є визначення фізичними особами в декларації про майновий стан і доходи за минулий рік податкових зобов’язань як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи. Відповідно до п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України об\’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу. Ставка збору – 1,5 відс. об\’єкта оподаткування.

«І досі до нас звертаються громадяни, які минулого року сплатили визначений нотаріусом податок на доходи фізосіб та які вважають через це свій обов’язок виконаним. Але це не так – їм треба було до 1 травня нарахувати і до 1 серпня сплатити військовий збір», – наголосив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб.

Щодо відповідальності за несплату військового збору. Якщо фізична особа відобразила вказаний вище дохід в декларації та сплатить зазначену в такій декларації суму податкового зобов’язання, то відповідальність до такої особи застосовуватись не буде. Водночас у разі не подання платником податків в установлений законом строк (за 2015 рік це 4 травня 2016 року) податкової декларації, якщо її подання передбачено законом, контролюючий орган має право проводити документальні позапланові перевірки і самостійно визначити суму грошового зобов’язання.

Також у разі якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання платника податків, вказане тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання. А при повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов’язання з цього податку – штрафу у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов’язання.

Крім того, неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн.). За повторне протягом року аналогічне порушення накладається штраф у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн.).

За словами Володимира Жавріда, декларацію повинні були подати та військовий збір сплатити особи, які торік отримали дохід у вигляді списаної після закінчення терміну позовної давності суми заборгованості понад 609 грн. Згідно норм Податкового кодексу України (п.п. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ) фізична особа, у разі отримання доходу у вигляді суми заборгованості, списаної після закінчення терміну позовної давності включає його до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зазначає у річній податковій декларації та самостійно сплачує військовий збір за ставкою 1,5 відсотка. Термін подання декларації за 2015 рік 4 травня 2016 року та термін сплати військового збору за 2015 рік – до 1 серпня 2016 року. А цього року, як відмітив В.Жаврід оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором підлягає списана після закінчення терміну позовної давності сума заборгованості понад 689 грн.
Начальник профільного управління ГУ ДФС в області роз’яснив, яким чином сплачується військовий збір у разі нотаріального оформлення об’єктів спадщини, посвідчення договорів купівлі – продажу нерухомого (рухомого) майна, договорів дарування та ін. та у разі продажу рухомого майна, якщо такий договір не посвідчується нотаріально.

Сплата військового збору (так як і податку на доходи фізичних осіб) у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам здійснюється до нотаріального оформлення таких договорів (одержання свідоцтв). В усіх інших випадках нотаріального посвідчення правочину платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (до 1 травня наступного року) та сплатити ПДФО та військовий збір.

У разі якщо об’єкт рухомого майна продається (обмінюється) за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи – підприємця, такий посередник виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку на доходи фізосіб та військового збору, а фізична особа – продавець під час укладення договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна та військовий збір. Для уточнення рахунків платникові слід звернутись до державної податкової інспекції за місцем реєстрації (прописки).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x