Найстаріше підприємство Кам’янщини відзначило ювілей

Найстаріше підприємство Кам’янщини відзначило ювілей

Днями ТОВ «Кам’янський машинобудівний завод» відзначило 80 років від дня свого заснування.
Підприємство – найстаріше в Кам’янському районі. Його історія була непростою у різні періоди, але, незважаючи на кризові явища, успішно працює й до сьогодні.
Земля, на якій розташовано нинішній завод, колись належала Миколі та Петру Давидовим – братам Василя Львовича Давидова – одного з керівників Кам’янської Управи Південного товариства декабристів. На початку 30-тих років минулого століття було організовано сірникову фабрику «Червона Зірка», яка проіснувала до 1936 року.

У тому ж році в керівників держави виникла ідея – на місці будівлі колишньої сірникової фабрики в містечку Кам’янка збудувати ремонтно-підшипниковий завод. Тож 7 липня 1936 року вважається офіційною датою народження заводу. З того часу на підприємстві налагоджується випуск роликових підшипників, а з 1940 р. освоюється випуск трубок Т-1 для текстильної промисловості. Але, як пізніше з’ясовується, це були стабілізатори для мін. Це був передвоєнний період. Також налагоджується випуск свічок і форсунок до автотранспортних засобі.

Після війни, колишній довоєнний шарикопідшипниковий завод почав переобладнуватися на підприємство нового профілю – машинобудівної галузі. З Московського заводу «Червоний пролетарій», з Саратова, Ленінграда, Білорусії присилали токарні верстати, з Єревану і Горького – фрезерувальні верстати. А через рік стали до ладу заводська електростанція і ливарний цех. Почали виготовляти обладнання для текстильної промисловості. З 1960 року підприємство почало відправляти продукцію на 190 адрес у колишній Радянський Союз та на 17 – у зарубіжні країни. Продукція машинобудівників не раз експонувалася на виставці передового досвіду України. Міжнародних виставках і ярмарках у Лейпцигу, Борно, Будапешті, Салоніках, Ізмірі, Дамаску, Тегерані, Делі, Хельсінкі, Відні, Генуї та в інших містах, де отримали високу оцінку.

Найстаріше підприємство Кам’янщини відзначило ювілей

У 1986 році заводу присвоєно званні «Підприємство продукції високої якості», продукція якого відповідає всім державним і міжнародним вимогам якості. У цьому заслуга колективу, висококваліфікованих фахівців, професіоналів високого рівня, які знаходяться в постійному пошуку поліпшення процесів управління якістю та технологією виробництва. На підприємстві зосереджений значний технічний потенціал, придбаний і збережений виробничий досвід. У колективу є хороші партнерські відносини з багатьма підприємствами України та зарубіжжя, він зацікавлений в налагодженні подальших ділових контактів, будує дружні відносини на принципах партнерства та взаєморозуміння.

На урочистостях з нагоди ювілею товариства були присутні перший заступник голови районної державної адміністрації Богдан Солошенко, міський голова Володимир Тірон, працівники та ветерани заводу, запрошені та гості міста. Вітаючи машинобудівників зі святом, перший заступник голови районної державної адміністрації Богдан Солошенко зазначив, що за ці роки Кам’янський машинобудівний завод здобув собі гарне ім\’я, репутацію надійного партнера і якісного виробника. У непростих економічних умовах працівники заводу зберегли інтелектуальні та виробничі потужності, підтримували кадровий потенціал, створювали нові робочі місця, чесно вели бізнес та дотримувалися відмінної податкової дисципліни. Всі ці роки і особливо зараз, в часи кризи, машинобудівний завод є надійним роботодавцем і захисником для своїх працівників. ТОВ «Машинобудівний завод» – це один із знаних в світі брендів незалежної України. Продукція, яку виготовляє ТОВ «Машинобудівний завод» знаходить попит не лише на вітчизняному, а й на закордонних ринках, витримує конкуренцію в кризових умовах сьогодення, гідно тримає рівень якості та продуктивності.

Окрім теплих слів та привітань, працівники машинобудівної галузі отримали нагороди, почесні грамоти і подяки.
Упродовж урочистої частини присутніх розважав святковий концерт у виконанні ансамблю «Самоцвіти» (керівник Галина Одуд), танцювального колективу «Еліт Данс» (керівник – Лариса Козоріз), ветеранів праці заводу Анатолія Ціперка та Олексія Кривенка, вихованців Михайлівської школи-інтернат на чолі з її керівником Василем Могілеєм, вихованці будинку творчості та юнацтва Саши Корсун, Карини Бандури, Марини Заставенко та гурту районного будинку культури «Ліра».
У фойє палацу культури всі охочі могли оглянути фотовиставку, присвячену життю заводу.

Ірина Скорик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x