«У нас усе домашнє!» – базарувальники колгоспного ринку про свою продукцію

«У нас усе домашнє!» – базарувальники колгоспного ринку про свою продукцію

Морква/буряк, абрикоси/алича, малина/полуниця, кукурудза, різноманітна зелень, м’ясо і молочна продукція. На черкаському ринку торговці пропонують широкий спектр продуктів, вирощених на власному городі чи господарстві. Запевняють, що все свіже, натуральне та домашнє. Тож, провівши дослідження пропозиції і цінової категорії у продавців під власним двором, кореспонденти «Нової Доби» вирішили походити і черкаським ринком.

«У нас усе домашнє!» – базарувальники колгоспного ринку про свою продукцію «У нас усе домашнє!» – базарувальники колгоспного ринку про свою продукціюЧасник від 50 до 60 гривень за кілограм (хоча пучечки вдвічі менші), а за малину просять від 10 до 12 гривень за стаканчик. Домашніх слив цього дня на базарі ми не знайшли, але від пропозицій аличі розбігаються очі, і все – від 5 гривень до 25.

Продають на черкаському ринку і домашні абрикоси. Їхня цінова категорія в середньому 10-15 гривень. А от груші ми знайшли дешевші, ніж у «дворових» базарувальників: усього 12 гривень за кілограм, коли ж «під двором» за них правили 20 гривень.

За домашнє молоко на черкаському базарі просять від 8 гривень за літр. А вибір м’яса на критому ринку необмежений – від курей, кролів і перепілок до свинини й телятини. Нас цікавили кролі – вони вартують від 75 до 80 гривень за кілограм. А у селі їх продають за 95 гривень за кілограм.

Яйця домашні вартують від 20 до 25 гривень за десяток. Ми ж під час свого дослідження знайшли яйця за 15 гривень.
Отже, щось дорожче, щось дешевше, а щось (як з малиною і часником) в одну ціну. Різниться лише презентація, реклама і місця продажу.

Анна Крутіхіна

Офіційна статистика

• Індекс споживчих цін у червні 2016 р. до попереднього місяця по Черкаській області становив 100,1%. На споживчому ринку в червні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,5%. Найбільше (на 13,1%) подешевшали овочі. Такі підрахунки оприлюднило ГУ статистики у Черкаській області.

• На 5,8-0,6% знизилися ціни на рис, сало, свинину, сметану, цукор, маргарин, кисломолочну продукцію, масло, фрукти, безалкогольні напої, молоко. Водночас на 5,7% і 3,6% подорожчали яйця та продукти переробки зернових; на 1,5-0,8% – риба та продукти з риби, соняшникова олія, яловичина, макаронні вироби.

• Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 4,1%, у т.ч. тютюнові вироби – на 5,4%, алкогольні напої – на 1,7%. У сфері охорони здоров’я ціни підвищилися на 0,5%, що насамперед спричинено подорожчанням послуг санаторно-курортних установ (на 5%) та фармацевтичної продукції (на 0,7%).

• Підвищення цін на транспорт (у цілому на 1,4%) відбулося в першу чергу за рахунок подорожчання палива та мастил (на 3%) та перевезень залізничним транспортом (на 1,4%). Разом з тим, на 1,9% подешевшали автомобілі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x