Запашна і корисна: лікуємося смородиною

Запашна і корисна: лікуємося смородиною

Чорна смородина має чудовий смак, освіжаючий аромат і цілий букет корисних властивостей. З лікувальною метою використовують як ягоди, так і листя чорної смородини. До того ж, при консервуванні, висушуванні, заморожуванні ягід корисні речовини зберігаються, а отже, їхнє застосування можливе не тільки у теплий період, а й узимку теж.

Свою назву смородина отримала від слова «смородь», яке давньоруською мовою означало «сильний запах». З історичних джерел відомо, що смородину як культурну рослину почали вирощувати у Київській Русі в XI ст. у монастирських садах.
Вітаміну С, який зміцнює наш імунітет, у чорній смородині міститься в 7 – 8 разів більше, ніж у цитрусових, малині чи агрусі. Для забезпечення добової потреби в аскорбіновій кислоті людині досить з\’їсти 15–20 ягід.

Ягоди чорної смородини містять також вітаміни В, Р, провітамін А, цукор, пектинові речовини, фосфорну кислоту, ефірну олію, дубильні речовини, вітаміни групи К, каротин. Чорна смородина багата солями калію, містить солі фосфору і заліза. Листя чорної смородини містить фітонциди, магній, марганець, сірку, срібло, мідь, свинець, ефірне масло і вітамін С.

Чорна смородина завдяки антиоксидантам, які в ній містяться, здатна перешкоджати виникненню ракових захворювань і хвороби Альцгеймера, від серцево-судинних хвороб та діабету, а також надовго зберігати гостроту зору. Вживання ягід смородини надзвичайно корисне при атеросклерозі. Хворим на гіпертонію рекомендують щодня перед їжею з\’їдати 80-100 г свіжих ягід смородини.

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти чорна смородина допомагає зменшити вплив радіації на організм людини, а також сприяє виведенню токсинів та важких металів ртуті, кобальту, свинцю, олова.

Для такого очищення народні цілителі рекомендують приймати 0,5 склянки відвару сушених плодів смородини: залийте 20 г ягід склянкою окропу, варіть 15 хв. Процідіть і відіжміть ягоди, доведіть об’єм відвару кип’яченою водою до 1 склянки.
У народній медицині радять їсти ці ягоди від розладів шлунка та кишківника.

Смородина має унікальні властивості захищати організм людини від хвороботворних бактерій завдяки вмісту ефірних олій та фітонцидів, які мають антибактеріальну дією. Порізалися під час роботи в саду? Прикладіть до ранки листочок смородини і дезінфекція ранки вам забезпечена.

При недокрів’ї, кровотечі ясен, гіпертонії, гастриті, виразці шлунку і дванадцятипалої кишки приймають відвари з ягід. Лікувальні властивості смородини допомагають боротися з коліками, стимулюють, покращують діяльність кишечника і шлунку.
Щоб приготувати відвар, слід узяти подрібнені гілочки з розрахунку 2 столові ложки на 1 літру води. Закип’ятити і потримати на малому вогні 10 хвилин. Настояти не менше півгодини, приймати можна замість чаю.

При шкірних захворюваннях, висипах різного характеру застосовують ванни з відвару листя, рецепт якого поданий вище.

При набряках рекомендують приймати настій із листя смородини, який має легку сечогінну властивість і допомагає організму позбавитися від надлишку кислот. При захворюваннях нирок і сечового міхура (цистит, пієлонефрит) можна застосувати такий засіб: 5-6 столових ложок подрібненого листя залити літром окропу, настояти протягом години. Настій необхідно приготувати з розрахунку 5 склянок на один день прийому. До напою можна додати чайну ложку меду, щоб приховати гіркоту.

При гіпертонічній хворобі для зниження артеріального тиску і профілактики атеросклерозу радять розтерти ягоди чорної смородини з цукром у пропорції 1:2, приймати по 1 столовій ложці не більше 3 разів на день, запиваючи водою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x