Як швидко заспокоїтися?

Як швидко заспокоїтися?

Як отямитися, коли ви хвилюєтеся і не можете звести думок докупи, бо занадто збуджені? Для того, щоб себе опанувати, існують деякі нескладні вправи, які можна виконати будь-де.

1. Масажуйте руки
Люди, які перебувають у стресовій ситуації, часто труть руки, стискають і розтискають кулаки, розчепірюють пальці. Це вони несвідомо намагаються позбутися напруги. Помасажуйте долоні: легенько понатискайте на м’язи – так ви відволічете увагу мозку від емоцій на відчуття тіла. Це можна робити де завгодно: за робочим столом, на нараді чи вдома.

2. Заплющіть очі
80% сенсорної стимуляції організму надходить від очей. Заплющуючи їх хоча б на деякий час, ми даємо мозку перепочити. Люди з підвищеною чутливістю особливо потребують такого відпочинку. Намагайтеся перебувати з заплющеними очима 9 годин на добу – не обов’язково спати, просто полежте і розслабтеся.

3. Зітхніть
Проста вправа, що допомагає позбутися хвилювання. Вдихніть, порахуйте до 5 – і видихніть, також рахуючи до 5. Видих повинен бути гучним, як зітхання полегшення. Ви відчуєте, що ваш стан поліпшується.

4. Обніміться
Десятисекундні обійми можуть знизити ризик хвороби серця, перемогти стрес, зняти втому, зміцнити імунну систему. А якщо поблизу нікого немає, хто б міг вас підтримати, обійміть самі себе: просто охопіть себе руками і міцно стисніть. Мета цієї вправи – відновити відчуття свого тіла. Помічали, коли під час стресу здається, що не відчуваєте землі під ногами? Нагадуючи тілу про його положення у просторі, ви даєте вестибулярному апарату сигнал: усе в порядку, можна розслабитися.

5. Спробуйте посунути стіну
Упріться в стіну руками і надавіть усім тілом 5–10 секунд. Ця вправа допомагає позбутися напруги і, як і попередня, повертає відчуття свого тіла. Коли ви переносите вагу свого тіла на тверду і непорушну поверхню і відчуваєте силу гравітації, нервова система відновлює контроль над тілом.
На підсвідомому рівні це відчуття стабільності впливає на психологічний стан.

6. Прийміть «позу Супермена»
Ляжте на живіт, простягніть руки перед собою і зафіксуйте це положення. Витягніть і ноги. Затримайтеся у позі 10 секунд. Це чудова права на випадок відчуття неспокою, тривогу чи збудження.

7. «Струсніть» себе
Кажуть, що стрес – це потрясіння для організму. А от потрясти собою буквально – хороший спосіб подолати цей стрес. Так роблять навіть тварини. Помічали, як копитні тварини «струшують» із себе переляк після того, як утекли від хижака? Ви теж можете та спробувати. Потрясіть руками і ногами вродовж 5–10 хвилин, і відчуєте полегшення.

8. Надуйте мильну бульку
Зробіть 5-секундний вдих і такий самий видих. Уявіть, що у вас у руці паличка для надування бульбашок. Дуйте в уявне кільце. Обережно, щоб булька не лопнула. Складіть губи дудочкою і рівномірно та впевнено видихайте. Така вправа допомагає відновити ритм дихання і нервовий тонус.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x