На Черкащині прогнозують помірне тепло

На Черкащині прогнозують помірне тепло

Дощі, які тривають на Черкащині, затримують жнивну кампанію. Однак уже завтра на Черкащині почнеться період помірного тепла. Про це «Нова Доба» дізналася від Черкаського гідрометцентру.

За оперативною інформацією Управління АПК, за 3 тижні жнивної кампанії в області зібрано врожай лише на 46 % площ ранніх зернових та зернобобових. Середня врожайність зернових та гороху висока та на 12-17 % перевищує показники торішнього року.

Як наголосив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, затримка зі збиранням озимих зернових культур призводить до втрати врожаю на 5-80 %.

Збір збіжжя в області затримували і дощі, які випадали на всій території регіону, однак різної інтенсивності. Лише за 2 доби 18-19 липня в Золотоніському та Чигиринському районах випало 50-60 мм відповідно, або 60-75 % місячної норми, а найменше – в Уманському районі – лише 2 мм, де й до цього часу зберігається висока (4 класу) пожежна небезпека.

Однак, попри похмуру та вологу погоду, на більшості площ зберігається ґрунтова засуха – одна із головних проблем агровиробництва, яка в останні 10 років влітку спостерігається практично щороку.

За рахунок ранніх строків сівби та підвищеної теплозабезпеченості, зерно кукурудзи на сьогодні досягло молочної стиглості, що на 2 тижні раніше звичайного, надзвичайно рано – на 47 днів раніше багаторічних строків, почалося достигання насіння соняшнику (період формування кошику тривав 2 декади, замість 4-5 декад).

Високі денні температури повітря +34… 36° та розпечений грунт до +56… 60° пригнічували рослини, а значні температурні контрасти негативно вплинули на овочеві: томати, огірки, баштанні, у яких суцвіття при температурі повітря нижче +15° не утворюються. А надмірна денна вологість повітря, разом з перепадами температури сприяли поширенню грибкових захворювань на посівах, тому врожай огірків в області було практично втрачено.

Зі слів пана Постриганя, Черкащину очікує чергова зміна погоди: з 23 липня на зміну прохолоді та дощам прийде помірне тепло з денними показниками +22… 27° з окремими невеликими дощами, а вже з 28 липня в область повернеться спека.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x