Затверджено механізм контролю за доходом в 1 млн грн для застосування РРО

Державна податкова інспекція у м. Черкасах інформує про те, що Кабінет Міністрів України Постановою від 13.07.2016 р. № 439 затвердив Порядок здійснення органами доходів і зборів контролю за обсягом доходу підприємців – платників єдиного податку II і III груп, досягнення якого (понад 1 млн грн) вимагає застосування РРО. Про це «Нова Доба» дізналася в ДПІ у м. Черкасах.

У Порядку передбачено, що для визначення граничного обсягу доходу будуть враховуватися в сукупності усі види доходів, які отримані платником єдиного податку від провадження підприємницької діяльності протягом календарного року незалежно від обраних видів діяльності.
Для здійснення податкового контролю використовується податкова інформація, зібрана та/або отримана контролюючими органами у порядку, передбаченому статтями 72 і 73 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Для отримання податкової інформації органи державної фіскальної служби мають право звертатися до платників податків та інших суб\’єктів інформаційних відносин з письмовими запитами про подання податкової інформації, необхідної для здійснення податкового контролю. Такий запит надсилається платнику податків або іншому суб\’єкту інформаційних відносин за наявності хоча б однієї з підстав (п. 73.3 ПКУ):

– виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
– для визначення рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) під час проведення перевірок та в інших випадках, передбачених статтею 39 ПКУ;
– виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;
– щодо платника податків подано скаргу про ненадання таким платником податків:
• податкової накладної покупцю або про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов\’язкових реквізитів податкової накладної, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування;
• акцизної накладної покупцю або про порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної;
– у разі проведення зустрічної звірки;
– в інших випадках, визначених ПКУ.

Отримувати податкову інформацію контролюючі органи мають право також шляхом проведення зустрічних звірок даних суб\’єктів господарювання стосовно платників єдиного податку щодо визначення граничного обсягу доходу у порядку, передбаченому пунктом 73.5 ПКУ.
Окрім того, з метою здійснення податкового контролю, працівники державної фіскальної служби можуть проводити документальну позапланову перевірку (за наявності підстав, передбачених пп. 78.1.1 – 78.1.18 ПКУ) та фактичну перевірку (за наявності підстав згідно з пп. 80.2.1 – 80.2.7 ПКУ).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x