На вихідні синоптики прогнозують грозові дощі

На вихідні синоптики прогнозують грозові дощі

Завершується липень, який як і передбачалося довгостроковим прогнозом, виявиться теплішим від норми на 2°. Дощі були класичними для літа — переважно короткочасні зливи з грозою, часом із градом та шквалами. Спостерігалися вони на території області дуже нерівномірно і, в основному, загальна їх кількість виявилася значно меншою від кліматичної норми. Температурні рекорди погода «не ставила». В періоди спеки, а їх було 3, максимальна температура повітря вдень сягала +34+36°. В періоди прохолоди – їх було 2, нічна температура повітря знижувалась до +9+12°. Останній період спеки триває з 26 липня. При цьому, відносна вологість повітря в денні години переважає підвищена – 40-60 %.
Такі погодні умови – дефіцит опадів та періоди спеки, сприяють проведенню жнивної кампанії та зумовлюють погіршення вологозабезпеченості пізніх посівів. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Як пояснив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, ґрунтова засуха, що розпочалась на окремих площах території області під пізніми культурами з середини липня, на кінець місяця поглибилась та поширилась на більшу частину. Запаси продуктивної вологи переважно практично вичерпані і в метровому шарі грунту не перевищують 35-55 мм, що в 2-3 рази нижче від середніх багаторічних показників та оптимальних значень для вегетації сільгоспкультур у цей період. Лише на окремих площах, де опадів з початку літа не бракувало (Золотоніщина), зволоження грунту зберігається достатнє для завершення вегетації – в метровому шарі 100 мм.

Не зважаючи на відсутність вологи грунті, масштабного або незворотного погіршення стану посівів на полях області не спостерігається. Причина криється в нетривалих періодах спеки та їх чергуванні з прохолодою, значних перепадах температури повітря від дня до ночі (практично вдвічі), підвищеній вологості повітря в денні години та тривалих рясних росах, які дозволяють рослинам відновити баланс вологи в нічні години.

Однак, надмірне накопичення ефективного тепла та теплові стреси сприяють скороченню тривалості міжфазних періодів і відповідно передчасному «старінню» рослин, а це приводить до зниження врожайності. Однак, суттєве зниження валу зерна це не зумовить.

За прогнозом синоптиків, до 4 серпня, погоду формуватиме виступ Азорського антициклону, тому переважатиме жарка та посушлива погода. Лише 30-31 липня, внаслідок незначного впливу атмосферних фронтів північного циклону, а 3-4 серпня – фронтів південного циклону, можливі окремі грозові дощі. Температура повітря вночі 17-22°, вдень 29-34°. Під час дощів послаблення спеки на 1-3º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x