З наступного тижня на Черкащині теж буде спекотно

З наступного тижня на Черкащині теж буде спекотно

Нерівномірні дощі та припинення спеки в кінці тижня, пом’якшили умови вегетації городніх та цукрових буряків, у яких вегетація триває до осінніх заморозків. Для більшості ж пізніх, через значне накопичення ефективного тепла та теплові стреси, а з ними – передчасне дозрівання, суттєвого значення вже не мали. Так, зерно кукурудзи скрізь досягло молочної, місцями воскової стиглості, у соняшнику відмічається достигання, у сої завершилось формування бобів.

Головне, що дощі, які випали на більшості площ не змогли припинити ґрунтову засуху, яка триває з середини липня та обумовлена загальним дефіцитом опадів з початку липня. Тож, на більшості площ створюються несприятливі умови для підготовки ґрунту для сівби озимих під урожай 2017 року. Перш за все озимого ріпаку, оптимальні строки сівби якого припадають на період 10 – 25 серпня. У нинішньому році передумови для сівби цієї культури жорсткі, як і в минулому році. На більшості площ дефіцит опадів з початку липня становить 40 – 75 % до норми. Проблеми відсутні лише в Черкасах та Чигирині, де на початку серпня пройшли надмірні дощі. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За прогнозом синоптиків, з 5 серпня і до кінця наступного тижня, Черкащина знаходитиметься під впливом виступу Азорського антициклону, тому переважатиме підвищений температурний фон. Суттєві дощі малоймовірні. Лише нетривалий вплив північних циклонів зумовить: 8 серпня – невелике похолодання, 10 та 12-13 серпня – окремі грозові дощі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x