Скажена кішка покусала двох дітей на Шполянщині

Скажена кішка покусала двох дітей на Шполянщині

Експертиза Черкаської регіональної державної лабораторії ветмедицини від 29 липня встановила захворювання кішки на сказ у с. Кримки ПрАТ ДОТ «Олімпія». Постраждали від укусу кішки двоє дітей. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Шполянської РДА.

Довідково: Швидкість прояви симптомів сказу залежить в основному від кількості вірусу, що потрапив в організм, і від місця укусу (якщо зараження відбулося через укус, сказ у кішок проявляється не однаково і може протікати в різній формі, що залежить від способу зараження:

Прийнято вважати, що тварини, які не залишають меж будинку, надійно захищені від зараження сказом. З одного боку, це дійсно так: переносниками вірусу є в переважно дикі та/або бродячі тварини. Але, домашньому вихованцеві досить ненадовго вийти на прогулянку, щоб зустріти там заражену тварину або з\’їсти хворого на сказ дрібного гризуна.

Разом зі слиною хворої тварини через рану від укусу вірус попадає до організму потенційної жертви. Те, що тварина заразилася, господар може і не помітити відразу. Прихований період розвитку хвороби може бути різним і тривати від 3 тижнів до 2 місяців у дорослих тварин і близько тижня у кошенят. Але відомі окремі випадки, коли інкубаційний період тривав рік. У будь-якому випадку, з моменту зараження тварина вже небезпечна. При цьому до появи перших зовнішніх проявів хвороби може пройти ще кілька (8-10) днів.

Основні симптоми: підвищене слиновиділення, параліч гортані й кінцівок, надмірна активність, неадекватна поведінка тварини.

При перших ознаках, що дозволяють підозрювати зараження тварини на сказ, кішку ізолюють від людей і інших тварин. Лікувати її не стануть, тому що занадто великий ризик її нападу на ветперсонал. І, якщо діагноз підтвердиться, господарю доведеться пройти курс вакцинації складається із семи послідовних уколів протягом півроку

Пам\’ятайте: запобігти сказу можна при умові виконання таких правил:

1. Шорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив\’язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі сторожових собак, не щеплених проти сказу.
2. Не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину, її треба ізольювати і спостерігати протягом 10 днів. Про подію негайно слід повідомити медичного та ветеринарного працівника.
3. При появі біля сільськогосподарських тварин хижаків (лисиць,вовків та інших) та нанесення ними укусів тваринам, необхідно
терміново сповістити сільських або міського голову, ветеринарних та медичних працівників.

4. Слід пам\’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) може бути хворою. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. Про надзвичайну подію слід сповістити ветпрацівників.

5. Кожний випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно підозрювати на захворювання сказом.

6. Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

Сказ – невиліковне смертельне захворювання.

У разі укусу тварини терміново (оскільки віру проникає в організм протягом 15 хвилин) промити рану від або місце, куди потрапила слина тварини, великою кількістю проточної води та натерти шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни. При першій необхідності звернутися до лікаря та пройти повністю призначений курс щеплень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x