Допоможіть кімнатним рослинам пережити спеку

Допоможіть кімнатним рослинам пережити спеку

Вважається, що літо – найкраща пора для кімнатних рослин. Адже в цей період року вони отримують достатню кількість світла і тепла, не страждають від холоду і не потребують активного підживлення. Ці твердження цілком правильні, якщо не враховувати кліматичних змін останніх років. Нині в нашій області в час жнив сонце пече настільки сильно, що не лише люди і тварини страждають від спеки, а й рослини. Щоб переконатися в цьому, достатньо лише глянути на пожовкле листя дерев і сухе бадилля трав’янистих рослин. Незважаючи на те, що домашні рослини зазвичай захищені від прямого впливу сонячного світла, вони теж потребують особливого ставлення.

У спекотну погоду кімнатним рослинам потрібна подвоєна турбота. Рослини, які зовсім не квітнуть і належать до декоративно-листяних, необхідно двічі на день обприскувати. Важливо це робити із квітами, які вимагають підвищену зволоженість. Якщо рослини позбавити додаткової вологи (обприскування), то незабаром листя набуде коричневого кольору, змінить форму, а його кінчики почнуть підсихати.
Рослини, які безболісно витримують транспортування, на період особливої спеки варто перенести в кімнату, вікна якої виходять на захід. Решту доведеться на час спеки затінювати.

У спеку особливої уваги вимагають рослини, які квітнуть. Навіть тропічне походження деяких із них не допоможе безболісно перенести високі температури. Можна поставити квітку на так званий гніт із води. Або просто в піддоні розмістити крупний пісок, гальку, чистий мох і залити все водою.
Темні горщики, в яких знаходяться рослини, краще обгорнути фольгою, тоді земля буде менше нагріватися.
Для підживлення влітку краще використовувати мінеральні добрива. Підживлювати можна не раніше, ніж через 2 години після поливу.
Кондиціонер може завдати квітам досить великої шкоди. Щоб цього не сталося, стежте, щоб потік холодного повітря не потрапляв на рослини.
Кактуси та інші рослини роду сукулентних в подібних умовах також відчувають себе незатишно. Не зовсім правильно вважати, що подібним рослинам спека не докучає. Знищити їх їй справді не вдасться, але в таких умовах організм витрачає всі сили на зволоження, використовуючи внутрішні запаси. Від такої рослини марно чекати квітів чи взагалі красивого вигляду. Тож не забувайте поливати ґрунт під ними і періодично підживлювати.

Посушливий літній період над­звичайно сприятливий для розвитку різноманітних комах-шкідників. Попелиця, щитівка, павутинний кліщ та інші легко потрапляють у дім через відчинені вікна й двері і оселяються на ваших зелених улюб­ленцях. Тому необхідно періодично оглядати всі рослини, і в разі появи перших ознак враження вживати заходів.

Ще одним літнім випробуванням для рослин є пора відпусток. Якщо ви збираєтеся залишити рослини на тиждень чи більше, потурбуйтеся про них завчасно. За кілька днів до від’їзду перевірте листя на наявність на них пара­зитів і хвороб. Приберіть також усі сухі або пошкоджені хворобами пагони і листочки, а на великих квітах – навіть бутони. Двері й вікна потрібно частково завісити. Робіть це таким чином, щоб у приміщенні, де залишилися рослини, не було сильних протягів і проникнення прямих сонячних променів, які сприяють стрімкому висихання ґрунту. Великі рослини треба поставити на підлогу, подалі від вікон, у посуд із насипаним у нього гравієм чи керамзитом та налитою водою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x