Як узяти від яйця тільки користь?

Як узяти від яйця тільки користь?

Щороку у світі з’їдають більйони яєць. На кожного жителя Землі припадає по 200 штук на рік. Не вірите? Пригадайте, що їли вчора. Пиріг, хліб, морозиво, макарони, котлети, соус? У кожній другій страві «замішані» яйця.
Куряче яйце – чудовий продукт харчування, який містить багато речовин, необхідних людському організму: кальцій, залізо, фосфор, мідь, багато вітаміни і амінокислоти. У жовтку, наприклад, міститься комплекс вітамінів груп А і В, без яких не відбувається засвоєння мікроелементів, побудова нервових, кісткових, м\’язових та інших клітин, а також вітамін Д – регулятор фосфорно-кальцієвого обміну.

Однак у яйця є одна підступна особливість: не всі його компоненти наш організм у всякому вигляді однаково добре засвоює. Так, наприклад, вживання сирого яєчного білка – не найкраща ідея, оскільки вміст у яйці речовини під назвою авидин перешкоджає засвоєнню найважливішого вітаміну біотину і тим самим порушує обмінні процеси. Жовток, навпаки, краще вживати сирим, але бажано з додаванням лимонної кислоти або яблучного оцту – щоб не підчепити заодно сальмонельоз.
Особливо важко перетравити яйця дитячому організму. Поласує дитина омлетом, а наступного дня може страждати від алергії. Навіть якщо не помічали негативних симптомів у дитини після споживання яєць, об’їдатися ними малюкові не дозволяйте. Зазвичай до 5-7 років алергія проходить, але іноді вона затягується на ціле життя.

Яйце – продукт, насичений холестерином, тому їсти його щодня не бажано. Шкідливий, до речі, не той холестерин, який ми отримуємо з їжі, а той, який продукує наша печінка. Здоровий організм сам регулює вміст холестерину в крові. Такі фактори, як спадковість, надлишкова вага, стрес, малорухливий спосіб життя, більше впливають на рівень холестерину, ніж особливості харчування. Тож якщо ви з’їдаєте упродовж дня одне-два яйця, можете не хвилюватися – інфаркти-інсульти вам не загрожують. На свята, якщо дозволите собі почастуватися 3-4 крашанками і не продовжите цю традицію наступного дня, також не «засмітите» судини. Їсти яйця можна і треба. Головне – не передавати куті меду. Люди, які страждають на атеросклероз, мають їсти яєць якомога менше.

Щоб максимально наситити організм корисними речовинами, які містяться у курячих яйцях, дієтологи радять готувати яєчню на сковорідці з антипригарним покриттям, без олії, з додаванням свіжих або консервованих овочів. Найкраще засвоюються білкові, парові омлети. Також дієтологи радять їсти яйця варені. Особливо зварені не вкруту – вони легше перетравлюються. А от споживання смажених слід обмежити – вони насичуються жиром: розпеченою олією, топленим салом, вершковим маслом. Тому хворим, які мають підвищений рівень холестерину в крові, хронічні захворювання печінки та підшлункової залози, рекомендують не їсти яєчню часто.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x