Чигиринський лісгосп застосовує сучасні технології у посадці матеріалу

Чигиринський лісгосп застосовує сучасні технології у посадці матеріалу

Ще кілька років тому чигиринські лісівники не мали достатньо власного якісного посадкового матеріалу. Доводилося забирати те, що не використали колеги, щоб засадити лісокультурні площі. А цього року чигиринський хвойний розсадник лісових культур – один із кращих в області. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Чигиринські лісівники зізнаються, що таких результатів досягли методом проб і помилок: випробовували ті технології, що пропонує сучасна наука, і підлаштовували під лісівничі потреби.

«Як висіяли насіння, обробляємо хімічним препаратом від бур’яну. І поки сходять тендітні сосонки, зайва рослинність їм не заважає. Вона з’являється пізніше, але для сіянців це вже не страшно. Тим паче, що її небагато. Дві лісокультурниці легко справляються з цією ділянкою», – розповідає головний лісничий ДП «Чигиринське лісове господарство» Сергій Перов.

Втім, у цій справі багато нюансів – треба вчасно внести гербіциди, забезпечити достатню вологість тощо. Деякі тонкощі вже відомі, про інші доводиться пізнавати на власному досвіді.

«Здоровий ліс починається із якісного насіння. Тому ми дуже відповідально ставимося до його заготівлі. Створили клонову плантацію сосни, де ростуть кращі дерева і дають відповідно кращий посівний матеріал», – говорить директор ДП «Чигиринське лісове господарство» Роман Фендюр.

Цього року в Чорнявському лісництві, де розташований базовий хвойний розсадник, висіяли кілька стрічок сосни на підвищенні. Тут швидше розтане сніг та зійде зайва вода. Це дасть змогу раніше почати посадкову кампанію навесні.

«Уже не перший рік ми маємо проблему, що лісокультурні площі у лісі вже готові до посадки, а в розсаднику ще мокро, і ми не можемо викопати посадматеріал. А поки тут вода зійде, то садити в лісі вже доводиться у суху землю. Тому вирішили посіяти таку ділянку, яка б швидко просохла. І з цими сіянцями будемо починати лісокультурну кампанію», – ділиться досвідом лісничий Чорнявського лісництва Володимир Нелез.

Щоб забезпечити сіянці необхідною вологою, лісівники зробили систему крапельного поливу. Вона й економить воду, й ефективно зволожує і не розмиває грунт. Щоправда, цього року система не знадобилася – виручила дощова погода. Однак чигиринські лісівники не втомлюються експериментувати і намагаються мінімізувати всі ризики при вирощуванні посадкового матеріалу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x