Громадська активістка з Черкас навчатиметься у США

Громадська активістка з Черкас навчатиметься у США

Стипендіаткою Фулбрайта стала громадська активістка з Черкас Анна Харченко. Наступні два роки Анна вчитиметься на магістратурі факультету практичної психології університету Вестерн Мічіган в однойменному штаті.
Про складний шлях до стипендії,
навчання в США та плани на майбутнє Анна розповіла кореспондентам «Нової Доби».

– Думати про другу вищу освіту почала ще два роки тому. Тоді якраз тривала активна фаза бойових дій, і я стала задумуватися про те, що хочу працювати кризовим психологом, а для цього мушу покращити свою підготовку. Відразу подумала про навчання за кордоном, оскільки психологи в США мають значний досвід проведення реабілітаційних програм, і не лише для військових. Тож мала бажання вчитися у професіоналів, які вже зараз на кілька кроків попереду нас.
Шлях до стипендії Фулбрайта, за словами Анни, був доволі складним. Спочатку вона подала заявку, відповіді на яку чекала кілька місяців. Потім було запрошення на інтерв’ю, результатів якого теж довелося довго чекати. Наступними етапами стали два екзамени з англійської мови – «TOEFL» і «GRE».

– Весь шлях від заявки до відповіді з університету – це майже 1,5 роки. У листопаді 2015 мені повідомили, що представники фонду зв’язалися з чотирма університетами й усі вони з різних причин відмовили. Пообіцяли зв’язатися ще з двома навчальними закладами, а ми з чоловіком, втомлені очікуванням, продовжували жити звичним життям. Лише в липні 2016 року прийшла позитивна відповідь від університету Вестерн Мічіган.
Тепер Аня – студентка, а її чоловік за умовами власної візи отримає дозвіл на працевлаштування.
Про плани на майбутнє громадська активістка поки що намагається не загадувати. Але в тому, що повернеться в Україну, – упевнена.

– У мене є три варіанти: або після завершення навчання працюю там ще рік за спеціальністю, але працевлаштування обов’язково має бути офіційним, або продовжую навчання вже на докторантурі, або ж відразу повертаюся в Україну. Але щодо того, що врешті-решт повернусь на батьківщину, не маю жодних сумнівів. До речі, згідно з умовами програми я обов’язково маю повернутися в Україну й попрацювати кілька років у сфері психології. Чесно кажучи, з цією стипендією я пройшла всі емоційні етапи: від надії до зневіри та розчарування, але ж із понад 400 охочих відібрали лише 20!

Від редакції: Анна Харченко – психолог, психотерапевт, тренер. Тривалий час очолювала благодійний «Наддніпрянський фонд». Активно відстоює права людей з особливими потребами на безбар’єрно обладнаний життєвий простір у м. Черкаси в Коаліції «Молода Черкащина».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x