Книга обліку доходів і витрат ведеться в паперовому або електронному виглядах

Фізичні особи-підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Форма Книги, яку ведуть підприємці (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), та Порядок її ведення затверджені наказом Міндоходів України від 16.09.2013 №481. Книга ведеться за вибором платника: податку в паперовому або електронному вигляді.
Внесення виправлень до Книги підприємцем на загальній системі оподаткування, який веде облік доходів у паперовому вигляді, здійснюється шляхом закреслення помилкового запису та внесення нового, який засвідчується підписом. У Книзі в електронному вигляді допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або позитивне значення.

Книга зберігається у підприємця на загальній системі оподаткування протягом трьох років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис. Дані Книги заповнюються у гривнях із копійками та використовуються підприємцем на загальній системі оподаткування для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

За ненадання фіскальним органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю до платників податків застосовується штраф у розмірі 510 гривень. За ці дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення – 1020 гривень (ст. 121 та п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу України).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x