На вихідні прогнозують суху й спекотну погоду

На вихідні прогнозують суху й спекотну погоду

Збір врожаю ранніх зернових закінчився, пізні технічні культури достигають. Перед аграріями стоїть чергове завдання – посів озимих культур. Перша культура на черзі – озимий ріпак. Оптимальні строки сівби озимого ріпаку – за 20-30 днів до сівби озимих колосових, тобто 3-я декада серпня. Лімітуючий фактор у такому діапазоні – наявність вологи в ґрунті та випадання ефективних опадів у даний період. Черговий дощовий тиждень закінчився. На теренах області загальна кількість опадів склала: Жашків, Золотоноша, Черкаси, Умань – 9-15 мм (45-65% від декадної норми), Звенигородка, Сміла – 24-25 мм (95-130% від декадної норми), Канів, Сміла – 41-43 мм (185-195% від декадної норми). Проте через дефіцит опадів, який розпочався на початку липня, вологозапаси в ґрунті були майже вичерпані. За рахунок дощів відбулося поповнення запасів вологи. Проте стан ґрунту на глибині 10-12 см є добре зволоженим лише на 20% площі області, зокрема на Чигиринщині, де проблема дефіциту опадів зникла, окремі площі Смілянщини. На решті території він залишається сухим та слабко зволоженим. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Однак, важливим чинником при розширенні «вікна» посіву озимого ріпаку можуть бути власне самі гібриди з різним біоритмом розвитку та архітектонікою рослин.

За прогнозом синоптиків, у період 20-25 серпня погоду Черкащини формуватиме антициклон із заходу. Тому очікується переважно суха та спекотна погода. Лише 23-24 серпня прогнозуються місцями невеликі короткочасні дощі у супроводі гроз. Температура в цей період становитиме: вночі 15-20º, вдень 25-30º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x