До 25-річчя Незалежності України видано довідник про краєзнавців Черкащини

До 25-річчя Незалежності України видано довідник про краєзнавців Черкащини

Впродовж двох років тривала робота обласної організації Національної спілки краєзнавців України спільно з науковцями Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького над створенням унікального видання – біобібліографічного довідника «Краєзнавці Черкащини», присвяченого 25-річчю Незалежності України. Нещодавно він побачив світ у черкаському видавництві «Вертикаль».
Це перше в історії черкаського краєзнавства видання, до якого включені відомі краєзнавці минулого і сьогодення, які зробили вагомий внесок у розвиток краєзнавства Черкащини. Довідник містить найсуттєвішу інформацію про життя та дослідницьку діяльність подвижників краєзнавства, а також відомості про їхні найвагоміші праці та фото. До нього увійшли 204 статті-довідки 96 авторів про краєзнавців з усіх міст і районів області. Упорядники видання – В.М. Мельниченко і Г.М. Голиш.

Реалізовуючи біобібліографічний проект, його ініціатори своїм обов’язком вважали в такий спосіб скласти шану безкорисливим літописцям рідного краю, в тому числі й незаслужено забутим, показати потужний інтелектуальний потенціал краєзнавства Черкащини як важливого чинника творення Української незалежної держави.
Серед включених до довідника імен – краєзнавці, які зазнали репресій і безпідставних звинувачень у 1930-х роках: Теодосій Мовчанівський, Петро Курінний та Григорій Храбан з Умані, Софія Терещенко із Звенигородки, Докія Гуменна із Жашкова, Костянтин Кушнір-Марченко з Чорнобаївщини. Покоління дослідників 1960-х і наступних років представлено у довіднику такими відомими краєзнавцями як Михайло Пономаренко (Золотоніщина), Іван Сорокопуд (Канів), Михайло Іванченко (Звенигородщина), Ольга Діденко, Василь Стефанович і Микола Комарницький (Умань), Олександр Найда (Чигирин), Іван Гуріненко (Городище), Кость Гудзенко (Кам’янка), Іван Волошенко (Монастирище), Іван Городинець (Драбівщина), Павло Соса і Микола Щербина (Черкаси) та багато інших самовідданих і безкорисливих дослідників історії краю, які багато зробили для розвитку краєзнавства і формування громадянсько-патріотичних якостей черкащан, були активними учасниками розбудови Української держави в роки незалежності.

У бібліографічному довіднику широко представлені сучасні дослідники краю, які гідно продовжують краєзнавчі традиції Черкащини.
Презентація видання у рамках відзначення 25-річчя Незалежності України відбудеться у містах і районах у серпні-вересні цього року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x