В Умані та Смілі зафіксували найвищі показники зараження аскаридозом

В Умані та Смілі зафіксували найвищі показники зараження аскаридозом

Серйозною загрозою для здоров’я населення є паразитарні хвороби. Жодна людина світу не застрахована від них. Для жителів області це теж актуально. За 7 місяців цього року в області зареєстровано 1210 випадків паразитозів, що становить 96,9 на 100 тис населення, дитячого – 559,8, у минулому році цей показник склав відповідно 89,1 та 506,7. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Серед паразитарних хвороб на гельмінтози припадає 89% і кишкові найпростіші – лямблії становили 11%.
Одним з найпоширеніших гельмінтозів на території області є ентеробіоз, частка якого становить 86%, рівень захворюваності становить 83,1 на 100 тис населення. Із всіх захворілих на ентеробіоз 98% складають діти. У структурі захворілих дітей на організованих припадає 85%. Захворюваність ентеробіозом реєструється на всіх адмінтериторіях області.
Другим за поширенням у нас реєструється аскаридоз – за 7 місяців виявлено 40 випадків – 3,2 на 100 тис населення. Найвищі показники мають місце у м. Умань, Сміла, Золотоніському, Уманському, Христинівському районах.
Крім цього із рідкісних гельмінтів виявлено по 5 випадків дирофіляріозу, токсокарозу, по 2 – опісторхозу, гіменолепідозу, та 1 – дипілідіозу.

Із найпростіших в області зареєстровано 131 випадок лямбліозу, що становить 10,5 на 100 тис населення, діти 48,2 на 100 тис дитячого населення.

Враховуючи епідемічну ситуацію, для попередження поширення паразитозів серед населення області радимо:
– Дотримуватися правил особистої гігієни (слідкувати за чистотою тіла, особливо рук);
– Відучувати дітей від звички брати до рота пальці, олівці, ручки, гризти нігті;
– Оберігати продукти харчування від мух;
– Овочі, фрукти, ягоди перед вживанням ретельно мити проточною водою;
– На садибах мати впорядковані вбиральні, які тримати в належній чистоті;
– Не угноювати присадибні ділянки випорожненнями людини, не знешкодженими від яєць глистів (знезаражувати їх можна компостуванням або витримуванням у вигрібних ямах протягом 7 – 8 місяців);
– Не вигулювати собак та кішок на дитячих майданчиках.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x