Окраса двору і лікувальниця – калина

Окраса двору і лікувальниця – калина

В Україні кущі калини є одним із символів патріотизму, любові до батьківщини. Зображення калини є елементом українських вишитих рушників, оспівується в народних піснях, гроно калини присутнє на шевроні нарукавного елементу Збройних сил, а також на Великому гербі країни. Українські господині користуються відомими здавна способами використання калини – і в їжу, і для лікування.

З цієї чудової ягоди віджимають сік, з неї варять варення, готують настойки і начинки для пирогів, нею прикрашають страви, її заморожують і додають у соління. Це продукт не тільки смачний, а також корисний.

Користь калини перш за все у тому, що вона є сильним імуностимулятором і найефективнішим засобом у боротьбі з авітамінозом. До прикладу, вітаміну C у ягодах калини більше, ніж у лимоні. Саме тому у дбайливих хазяйок серед припасів на зиму обов’язково стоїть перетерта калина з цукром або калина з медом – саме так, використовуючи як консервант фруктозу або сахарозу, можна зберегти корисні властивості ягоди впродовж усіх зимових місяців.
Ще калина є ефективною панацеєю при проносі й водянці, при запальних процесах кишково–шлункового тракту, а також відмінним жовчогінним і сечогінним засобом. А якщо регулярно вживати мед з калиною (по 1 столовій ложці в день) можна зміцнити сердечний м’яз і ослабити прояви атеросклерозу.

Про те, як використовувати калину, вам розскаже кожен гіпертонік. Адже це – найперший з усіх народних засобів при підвищеному тиску. У той же час, людям із пониженим артеріальним тиском (гіпотонікам) уживати калину слід обережно. Іще калиною лікують гастрит, атеросклероз, простуду, захворювання верхніх дихальних шляхів, хвороби судин і серця.

Листя калини застосовують при шкірних захворюваннях – висипах, лишаях. Листя перемелюють і вичавлюють з кашки сік, яким і змочують уражені ділянки шкіри.

Настій із ягід рекомендують приймати жінкам, які страждають від болю при менструаціях. Цей же настій допомагає при ангіні та застуді горла (як полоскання). Готується він так: треба розім’яти 2 ст. ложки ягід калини, залити склянкою окропу і тримати на водяній бані протягом 15 хвилин. Перед вживанням настій треба остудити і процідити.

При тривалому застосуванні калина знижує рівень холестерину в крові, активізує жировий обмін. Особливо таким цілющим ефектом володіє калина з медом.Готується вона так: у пароварці слід злегка розпарити ягоди, після чого протерти їх через сито. Після того, як маса вистигне, її змішують з натуральним медом у пропорції 1:1.

Якщо немає пароварки, можна використовувати каструлю з водою і друшляк. Ягоди засипте у друшляк, поставте його на каструлю з киплячою водою і накрийте кришкою. Як тільки ягоди почнуть лопатися, їх відразу ж зніміть із вогню. Калину з медом приймають по столовій ложці на тщесерце.
Засоби з калини також добре допомагають при бронхіті і болях в горлі, крім того, мають загальнозміцнюючі властивості і здатні забезпечити добову норму вітамінів.

Завдяки вмісту валеріанової кислоти, калина застосовується і як заспокійливий засіб при нервових розладах, а також при неврозах і епілепсії.

Якщо ви любите ягоди калини, враховуйте те, що вони володіють легкою проносною дією, тому не зловживайте.

Калина піде на користь вагітним, адже в особливий період у жінки ослаблюється імунітет. З іншого боку, надмірне вживання ягоди може підвищити тонус матки. Тому необхідність вживання червоних ягід слід обговорити спершу з лікарем, який вас обстежив.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x