Духмяна і корисна меліса

Духмяна і корисна меліса

Меліса – найближча родичка м’яти.

Меліса – найближча родичка м’яти. Окрім ніжного і тонкого м’ятного аромату меліса має ще і нотки лимонного запаху, тому часто мелісу називають лимонною м’ятою. Чай із неї не лише духмяний і смачний, але й дуже корисний.

Чай з мелісою має заспокійливу і делікатну проносну дію. Цей напій є хорошою профілактикою у період спалаху інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.
Мелісу часто використовують у складі лікувальних трав’яних зборів. Рослини можна зібрати і висушити самостійно або придбати в аптеці.
——–
Збір №1. Рекомендується для підняття імунітету, а також при лікуванні захворювань, пов’язаних з перенапруженням нервової системи. Склад: листя евкаліпта, квіткові кошики деревію і трава меліси (1:2:3). На склянку окропу потрібно 2 столові ложки трав’яної суміші. Настоювати від 30 до 45 хвилин. Приймати по третині склянки перед їжею.
——–
Збір №2. Використовується при появі герпетичних висипань. До складу збору входить трава меліси і листя черемхи – по три частини, а також по одній частині ялівцевих ягід і плодів горобини. На стакан киплячої рідини – одна ложка цілющої суміші. Через 45 хвилин настоювання в закритому посуді препарат готовий до вживання. Для смаку можна підсолодити медом. Пити по одній склянці тричі на добу.
——–
Збір №3. Засіб використовується для полегшення відходження мокротиння і купірування нападів кашлю. Збір складається з рівних кількостей м’яти, меліси, лісової суниці і шавлії – використовуються листя зазначених рослин. На півлітра окропу – одна столова ложка збору трав. Настоювати до охолодження (приблизно 40 °C). Приймають настій по 1/3 – 1/2 склянки, в залежності від стану хворого і характеру захворювання.
——–
Збір №4. Склад підібраний з метою зниження артеріального тиску. Інгредієнти: по 3 частини трави звіробою і астрагалу; по 2 частини плодів хмелю, квіток нагідок, листків м’яти і меліси; 1 частина чебрецю. Настоюється протягом півгодини одна ложка збору у 400 мл окропу. Приймати потрібно перед їжею по половині склянки.
——–
Збір №5. Використовується на ранніх стадіях гіпертонії. Склад: 2 частини трави деревію, по 3 частини квіток глоду і листя меліси, 4 частини пустирника серцевого. На 250 – 300 мл окропу – одна столова ложка лікувальної суміші. Настоювати протягом години.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x