Спортивні досягнення Черкащини в роки незалежності

Спортивні досягнення Черкащини в роки незалежності

В роки незалежності відбувся стрімкий злет волейбольних команд, створених на професійній основі при підприємствах хімічної промисловості. Неодноразовими чемпіонами і призерами національного чемпіонату ставали волейболісти – чоловіча команда «Азот» та жіноча команда «Хімволокно-Круг». Зокрема, заснована у 1991 році команда «Хімволокно-Круг» шість разів ставала чемпіоном України (1998, 2000, 2005, 2006, 2007, 2008). Бронзовими призерами першості України ставали черкаські баскетбольна жіноча команда «Спарта» та гандбольна «Мальва».
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
У 2000-х роках в Черкасах з’являється професійний баскетбол. Створений у 2003 р. під назвою «Рятівник» баскетбольний клуб з наступного року дебютує у вищій лізі під назвою «Черкаські мавпи» і, укомплектувавшись переважно іноземними легіонерами, за підсумками виступу у сезоні 2004-2005 рр. здобуває путівку до української суперліги. Дебютувавши у суперлізі, черкаський клуб два наступні роки посідав там четверте місце.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
У перші п’ять років незалежності України на Черкащині підготовлено 10 майстрів спорту міжнародного класу, 96 майстрів спорту України, 789 кандидатів у майстри і спортсменів першого розряду. 46 членів збірної команди України з різних видів спорту, 3 членів олімпійської збірної команди України. Заслуженим майстром спорту України став вихованець О. Крикун – призер олімпійських ігор в Атланті, який свій спортивний шлях розпочинав із Умані.
–––––––––––––––––––––––––––––––––—-
У 2009 році була заснована Асоціація пляжного футболу в Черкаські області. Дебютний чемпіонат області з пляжного футболу відбувся також в 2009-му, а першим чемпіоном стала команда «Світ ласощів». Вона кілька сезонів була флагманом цього виду спорту в області. Ігровим стадіоном став один із пляжів в мікрорайоні «Митниця», що знаходиться біля храму Андрія Первозванного.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x