Від барвистих скляних цукерниць до кавових фей: черкаський хендмейд на День Незалежності

Від барвистих скляних цукерниць до кавових фей: черкаський хендмейд на День Незалежності

Прикраси для волосся, намисто з натурального каменю та бісеру, пахучі котики-магніти, кумедні дівчатка, що оживають на картинах місцевої художниці, посуд, мило ручної роботи й ще безліч усього різнобарвного, ніжно-милого, пахуче-духмяного, неймовірно яскравого, корисного і просто красивого… Такий вигляд має ярмарок до Дня Незалежності, що розгорнувся в Долині троянд.
Зі своїми виробами завітала сюди черкащанка Олександра Линовіцька разом із онукою Владиславою. Жінка продає жіночі прикраси та сумочки, виготовлені власноруч. Каже, що з самого малку полюбляла щось майструвати-виготовляти, а шити навчила ще бабуся.

– У мене завжди дуже хвацько були вбрані ляльки – модельні сукні зшиті за всіма правилами ще й оздоблені мережками-стрічечками, – усміхається пані Олександра. – А чотири роки тому, за прикладом дончених подруг, уперше взяла участь у ярмарку. Так сподобалося, що вирішила частіше показувати-продавати свої роботи, тим більше, що подібне таки користується попитом.
Матеріали жінка закуповує здебільшого через Інтернет, каже так дешевше та й вибір значно більший.
– Ідеї позичаю там же. Але часто, взявшись до роботи, уже в самому процесі річ набуває власного шарму й неперевершеності, тож і результат виходить геть іншим, кращим, від запланованого, – відзначає майстриня.
Роботи Єлизавети Геріх викликають захват і неймовірну ніжність. Зворушливі, милі дівчатка-феї, янголятка і лялечки в барвистих сукенках з веснянками та щирими усмішками привертають погляди і дорослих, і дітей. Таку красу пані Ліза стала робити три роки тому.
– Усе почалося на Новий рік – хотіла зробити друзям оригінальні подарунки, почала шукати в Інтернеті ідеї і натрапила на цю милість. Одразу загорілася бажанням і собі виготовити таку іграшку-оберіг. Підібрала тканину, необхідне оздоблення і взялася до роботи, – пригадує перші кроки майстриня.

А згодом це стало найбільшим хобі для Лізи – увесь вільний час вона присвячує пошиттю. На ятці майстрині розмістилися і кавові феї, і кумедна вівця-балерина й ангелятка-обереги.
– Зверніть увагу, одні тримають у ручках чарівні ключики, які відкривають усі двері. Інші мають камінчики, що відганяють лихе, – усміхається жінка. – Така річ неодмінно підвищить настрій і принесе хороші події в життя кожного.
Чималим попитом на ярмарку користувалися роботи і Лесі Каленчук. Поки розмовляли, до ятки постійно підходили зацікавлені жінки й розглядали прикраси зі скла. Кожна – оригінальна й не схожа на іншу за формою, кольором, настроєм. Та крім кулонів та сережок, жінка принесла з собою ще й дуже цікаві декоративні скляні тарілки й навіть годинника.
– Хобі з’явилося в мене ще в 2010 році, коли разом із сім\’єю жили в Данії. Переїхавши до Черкас, відмовитися від улюбленої справи не змогла. Тож і тут орендую приміщення, де знаходиться все необхідне для роботи обладнання. Там і проводжу вільний час, – розповідає пані Леся.
Скло для виробів жінка розплавлює в спеціальній печі при високій температурі – 800 градусів. Саме так твердий і крихкий матеріал стає пластичним і податливим, набуває бажаних форм і об’ємів.

– Робота непроста, але дуже захоплююча, – додає майстриня. – Часто й не помічаю, як минає час.
Усе представлене на ярмарці можна розглядати довго, заряджаючись позитивом. Тут кожен зможе підібрати на згадку про 25-річницю Незалежності милий душі сувенір, або ж просто цікаво провести час і надихнутися енергією творчості.

Фоторепортаж дивіться тут

Світлана Лазоренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x