Черкаські школярі взяли участь у поході пам’яті Ігора Момота

Черкаські школярі взяли участь у поході пам’яті Ігора Момота

30 учнів черкаських шкіл взяли участь в туристичному поході, присвяченому вшануванню пам’яті героя-захисника цілісності держави генерал-майору Ігорю Момоту та в рамках реалізації Міжнародного Українсько-Іспанського проекту «Ukraine-Euskadi» і впровадження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби ЧМР.

Знаковим є те, що перед стартом дводенного походу відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку генералу прикордонної служби Ігорю Федоровичу Момоту, який нещодавно відкрили біля Свято-Троїцького Собору в Черкасах.

Начальник управління освіти Євген Степко привітав учасників походу та наголосив:

– Кожен крок, який ви сьогодні пройдете – це буде крок пам’яті легендарної людини – Ігора Момота, який навчався у черкаській школі №26, працював в Оршанці і героїчно загинув, захищаючи незалежність нашої країни.

Поклавши квіти до пам’ятника, учасники відправилися на кінцеву зупинку «Санаторій «Україна», звідкіля і розпочався похід за маршрутом Черкаси – Геронимівка – Оршанець.

Серед учасників походу також були і вихованці позашкільного навчального закладу м. Черкаси «Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді» разом з директором Миколою Петровичем Басаєм, які добре обізнані з маршрутом, що пролягає від Черкас до села Геронимівка.

Тож, досвідчені туристи розповіли про відповідні правила безпеки під час пересування лісовими стежками: рухатися всі мали за відповідним маркуванням. Маршрут подорожі протяжністю близько 8 км. Це – стежки, якими рухалися партизани Черкаського загону до Дахнівки, щоб захопити плацдарм і вибити звідти фашистських загарбників.

Кінець першого дня завершився таборуванням у с.Оршанець на території стадіону Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України, де учасники зібралися біля вечірньої ватри та поділилися своїми враженнями.

Другого дня учасники походу відвідали Навчальний центр Державної прикордонної служби. Супроводжував черкаських школярів територією закладу бойовий товариш Ігоря Федоровича Момота – молодший лейтенант Володимир Діденко, який із щемом в серці розповів про подвиг генерал-майора та його загибель під час обстрілу проросійськими терористами колони прикордонників із установок залпового вогню «Град» 11 липня 2014-ого року.

Поклавши квіти до пам’ятника Ігорю Момоту, що встановлений йому на території Навчального центру Державної прикордонної служби, який він очолював певний період, діти відвідали Центральний музей.

Центральний музей Державної прикордонної служби України лише п’ять років тому перенесли із Києва до Оршанецького навчального центру, завдяки чому його тепер відвідують не лише прикордонники, а й школярі та підлітки – майбутні захисники держави.

Тож, у музеї багато експонатів, що демонструють як відбувалася охорона державних кордонів починаючи від Іллі Муровця (уродженця села Муровка нині Чернігівської області), і, закінчуючи нашими днями – захист східних рубежів країни у зоні АТО.

Багато цікавих фактів дізналися юні туристи про прикордонну службу та її представників, які у всі часи служать вірою і правдою своїй Вітчизні. Зокрема, про бій, аналогів якого в історії не існує, на території села Легедзиного Черкаської області. Тоді 150 курсантів Великомостівського кінологічного навчального центру прикордонної служби практично без зброї героїчно протистояли фашистським загарбникам разом зі своїми підопічними собаками. Супротивники вирішили зберегти собак, щоб згодом поставити їх на свою службу. Однак жодна собака не залишила свого кінолога після його загибелі. Собаки, об’єднавшись у зграю, кинулися на ворога і були вбиті. Таку відданість тварин оцінили навіть вороги. Собаки були поховані разом з бійцями.

Як відзначила представник Черкаського міського методичного кабінету установ освіти Ліана Деркач:

– Справжні патріоти, серед яких й Ігор Федорович Момот, у часи великих випробувань стають захисниками своєї Вітчизни й прикладом доблесті та честі для підростаючого покоління, а тому ми з повагою вшановуємо їх подвиг та жертовність.

Згодом учасникам походу розповіли про Алею слави Навчального центру Державної прикордонної служби, про призначення будівель та яблуневий сад, що був закладений з ініціативи Ігоря Момота.

Насамкінець діти мали можливість скуштувати страви курсантської їдальні.

До відома:

У рамках Міжнародного Українсько-Іспанського проекту «Ukraine-Euskadi» проходив конкурс логотипів-емблем інтерактивного дитячого оздоровчого табору «Camping Ukraine – Euskadi».

Організатори конкурсу – Позашкільний навчальний заклад міста Черкаси «Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді» за підтримки міського методичного кабінету установ освіти департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та представників іспанської діаспори. У конкурсі взяли участь учні загальноосвітніх та позашкільних закладів віком від 10 до 18 років із різних міст, в точу числі й із-за кордону.

Представників іспанської сторони вразив творчий підхід та активність черкаських школярів.

Мета творчого заходу – розширення світогляду та розвиток творчих здібностей молоді; встановлення партнерських відносин із представниками іспанської діаспори для солідарності та співпраці з питань здорового способу життя. Конкурсні роботи оцінювались за наступними критеріями: художній рівень та розкриття теми; творчий підхід у розкритті теми; оригінальність та оформлення роботи; універсальність, лаконічність і зрозумілість представленого логотипу.

Тож, Асоціація українців в Іспанії відзначила активних учасників конкурсу логотипів-емблем, надавши допомогу в організації походу (палатки близько 30 штук та спальники і каремати – більше 50). А згодом, за домовленістю обох сторін, в літній канікулярний період черкаські школярі матимуть можливість відпочивати в оздоровчому наметовому таборі «Camping Ukraine – Euskadi».

Координатор Міжнародного Українсько-Іспанського проекту «Ukraine-Euskadi» є Степан Самійлович Прокопенко – представник Черкаського міського методичного кабінету установ освіти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x