Не здійснилася мрія Повстенка

Не здійснилася мрія Повстенка

Коли Консисторія Української Православної Церкви США доручила мені підготування альбому про видатних людей, похованих на меморіяльному цвинтарі в Савт-Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі, і я дійшов до могили Олекси Повстенка, то пригадав, що маю в архіві серію наліпок „Золотоверхий Київ“. Це була пригадка про нездійснену мрію видатного українського архітектора, мистця і мистецтвознавця, який помер 15 січня 1973 року.
Готуючись до смерти, О. Повстенко підготував перелік головних подій свого життя, на підставі яких Петро Одарченко, пізніше теж похований на тому ж цвинтарі, написав біографічну довідку О. Повстенка. 13 років працював О. Повстенко в архітектурному відділі Капітолія у Вашінґтоні, виконуючи термінові завдання й доручення, а також свої архітектурні проєкти.
О. Повстенко народився 25 лютого 1902 року в селі Хащовій, на Поділлі, в селянській родині. У роки Української революції був козаком Богданівського полку 6-ої Запорізької дивізії. 1927 року закінчив Волинський індустріяльний політехнікум, пізніше – аспірантуру при Науково-дослідному інституті промислового будівництва в Харкові. У 1929-1934 роках О. Повстенко викладав у Харківському будівельному технікумі та в Інженерно-будівельному інституті. 1935 року переїхав до Києва на посаду архітектора Народного комісаріяту освіти України. У 1939-1941 роках був членом Наукової ради Софійського архітектурно-історичного музею, а з 1941 року —директором цього музею. Він урятував українську святиню від знищення під час Другої світової війни, а пізніше написав про неї монографію. Собор св. Софії більшовики плянували знищити. Перед втечею з Києва прибуло авто з вибухівкою, але О. Повстенко не допустив цього.

За проєктами О. Повстенка збудовано ряд шкіл, бібліотек та клюбів у Києві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Херсоні, інших містах. В кінці Другої світової війни О. Повстенко жив у Львові, Німеччині, а потім у США, де провадив педагогічну роботу в Українському Вільному Університеті, а наукову роботу в Українській Вільній Академії Наук.
Увесь час він досліджував архітектурні та мистецькі пам’ятки України і опублікував ряд цінних праць. У США він задумав видати серію „Золотоверхий Київ“. 12 її зошитів мали вмістити понад 500 ілюстрацій – храмів Києва, архітектурних ансамблів, вулиць і площ, парків, видів Дніпра та околиць міста. Книга мала вийти у 1955 році. Повне видання коштувало 8 дол. Але авторові не вдалося зібрати фонди. Було видано тільки п’ять зошитів. О. Повстенко звертався до кількох видавництв, але з того нічого не вийшло.
У 1954 році УВАН у США видала найвидатнішу працю О. Повстенка „Катедра св. Софії у Києві“. Ця монографія вийшла окремою книжкою на 472 стор. з 336 ілюстраціями. Текст подано українською й англійською мовами.
В СРСР були дуже занепокоєні виходом у світ цієї книги та ще й англійською мовою. Треба було протиставити цій праці радянське видання. 1960 року у Києві видано книжку „Софійський заповідник у Києві“. Самого О. Повстенка назвали „войовничим українським буржуазним націоналістом“ і зазначили, що його книга має „злісно-наклепницький характер”.

Статті О. Повстенка друкувала „Свобода“, він часто виступав з доповідями на наукових конференціях та зборах різних громадських організацій.
У США проф. О. Повстенко виготовив 1956 року архітектурні проєкти Храму св. Симона в Парижі, Катедри Пресвятої Трійці у Вініпезі, іконостас Української православної церкви св. Андрія Первозваного у Вашінґтоні. Прибувши до США в 1949 році, О. Повстенко вісім років працював в архітектурній фірмі „Мілс-Петікорд-Мілс“. Йому випало робити архітектурне оформлення фасад музейного будинку Смітсонівського інституту. І тоді мало відомого американцям українського архітектора 1959 року прийняли на відповідальну архітектурну працю до Капітолія США. Він виконав багато робіт в самому будинку Капітолія, а також у сусідніх урядових будинках: Бібліотеки Конґресу, Найвищого суду, Сенату й Палати Представників, Державного ботанічного саду.
О. Повстенко був мистцем і створив багато прекрасних картин, які були показані на мистецьких виставках у Києві, Харкові, Одесі, Львові, Авгсбурзі, Мюнхені, Берхтесгадені, Карлсфельді, Баден-Бадені, Ню-Йорку, Філядельфії та Вашінґтоні. За статті та доповіді він не одержував ніякої винагороди.

Не здійснилася мрія Повстенка

Серія наліпок «Золотоверхий Київ»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x