Агресивна поведінка дітей у школі й удома: причини та способи уникнення

Агресивна поведінка дітей у школі й удома: причини та способи уникнення

Невдовзі всі навчальні заклади країни та області зокрема відкриють свої двері для спраглих (і не дуже) до знань учнів. Тому підготовка до школи нині посідає чільне місце у списку справ більшості батьків, хто має вдома школяра. Однак цей процес має відбуватися на різних рівнях, у томі числі й на психологічному. Черкаська психолог і тренерка Вікторія Дорошенко розповіла про кілька способів, як уникнути шкільного «булінгу», тобто цькування, хуліганства й знущання над однокласниками, дітьми, які вчаться в одній школі.

Найперше – потрібно вчити дитину керувати своїми емоціями, переконана психолог. Варто розповідати про те, що таке злість, задрість, образи, та звідки береться агресія.

– Почасти діти поводяться жорстоко щодо інших, бо мають дуже яскравий приклад такої поведінки десь поблизу себе, – говорить Вікторія Дорошенко. – Це може бути спілкування з рідними, батьками, або ж є така поведінка між батьками. Також до булінгу в школі чи в іншому навчальному закладі нерідко призводять агресивні стосунки між старшими братами та сестрами.

Саме тому пані Вікторія переконана: головне завдання вчителя, вихователя, психолога та батьків – любити і приймати дітей такими, якими вони є. Допомогти ставати кращим, розповідати про негативні почуття і про те, який наслідок вони залишають після себе. А тому у школі потрібно:

1. Класному керівнику максимально відверто говорити з дітьми.
2. Постійно вести спостереження за групою дітей і за тим, як вони спілкуються.
3. Організовувати виїзні заходи, де б діти могли навчитися спілкуватися, взаємодіяти між собою поза межами школи.
4. На батьківських зустрічах обговорювати питання спілкування й виховання вдома. Інформувати про різні форми поведінки та спілкування між дітьми. Враховувати і жорстокі прояви.
5. Виховні години наповнювати цікавими зустрічами з відомими успішними людьми, які теж колись були дітьми-підлітками.

– Якщо діти будуть знати про образу, заздрість, гнів і злість більше, ніж їм відомо (йдеться про стан фізичного і психічного здоров’я), якщо вони навчаться в дитячому віці трансформувати свої негативні емоції та почуття, які формують поведінку у щось корисне для себе (наприклад: творчість, спорт, танці, інші види мистецтв), щаслива і здорова нація нам гарантована, – резюмує психолог.

Водночас навчити всім цим прийомам дитину можна лише власним прикладом і вчинками. Тому дорослим варто показувати дітям те, яким чином вони турбуються про своє здоров’я та майбутнє своїх дітей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x