Сушимо родзинки вдома

Сушимо родзинки вдома

Виноград – чудова культура, яка успішно застосовується в харчуванні не тільки в свіжому, але і сушеному виглядах. Родзинки зберігають практично всі корисні властивості свіжих ягід протягом тривалого часу. Однак багато хто не знає, як правильно сушити виноград у домашніх умовах або робить це неправильно.

Якщо надворі стоїть ясна сонячна погода, хорошим рішенням може бути сушка виноградних плодів у тіні або на сонці. Для сушіння накраще підійдуть такі сорти винограду, як «Кардинал», «Тукай», «Різамат», «Янгиер», «Кара Джіджіга», «Кишмиш» та інші. При цьому ягоди можуть бути навіть злегка незрілими.

Перед сушінням виноград перебирають, готують дека, на дно їх кладуть газетний папір, зверху складають ягоди на гронах тонким шаром. Дека поставити в добре провітрюване приміщення (найкраще – горище). Протягом 5 днів варто міняти папір і перевертати виноград, видаляючи зіпсований. Термін сушіння винограду в таких умовах у середньому 20 – 22 дні.

Висохлі плоди прибирають у спеціальний ящик, в якому їх витримують протягом 10 – 12 днів. Після цього ягоди можна відокремити від грон, спресувати і укласти в підготовлену тару для зберігання або транспортування.

Ще одним способом сушіння на відкритому повітрі є підвішування виноградних грон у добре провітрюваних приміщеннях. У цьому випадку вам не доведеться перевертати або якось впливати на продукт. Між тим, ягоди самостійно перетворяться на родзинки. Для прискорення процесу можна обдувати підвішені грона за допомогою вентилятора. Саме такий метод є найбільш поширеним у країнах Середньої Азії. Виноград розвішують у глиняних приміщеннях з багатьма отворами для вентиляції. Такий метод отримання родзинок вважається природним і корисним. Готові родзинки зберігають усі корисні властивості ягід. Іноді для кращого збереження сухофруктів виноград обкурюють сіркою або сірчаними ґнотами протягом години.

Також варто пам’ятати, що в тіні виноград буде сохнути довше, але родзинки, отримані у такий спосіб, будуть смачнішими, духмяними і значно кориснішими.

Якщо кліматичні умови не дозволяють проводити сушку на відкритому повітрі, скористайтеся духовою шафою. Для цього акуратно відокремте ягоди від грон і опустіть їх на кілька секунд у киплячий розчин соди. Після цього виноград викладають на деко в один шар і поміщают у духовку. Сушка триває приблизно 10 годин при температурі в 90 °С, потім температуру знижують до 70 °С і залишають ягоди сушитися ще на 10 – 20 годин. Після цього родзинки залишають остигати в прохолодному місці.

Ще один спосіб сушіння винограду знадобиться для власників електросушарок. Він зручний і швидкий, але потребує певних витрат – електроенергії. Ягоди потрібно відокремити від грон і швидко бланшувати (не більше 5 секунд) в окропі з харчовою содою. На кожен літр води додайте для отримання потрібного розчину 5 г соди. Після ошпарювання винограду содовим розчином швидко відкиньте ягоди на друшляк і обдайте їх холодною водою.

Розкладіть підготовлені виноградини на решітці сушарки. Увімкніть апарат в електромережу і сушіть ягоди, доки з нього вийде вся волога і виноградини набудуть форму родзинок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x