Першовереснева історія – продовження

Першовереснева історія – продовження

Пам’ятаєте першовересневу історію про дівчинку Настю, що не пішла до школи на День знань? Так от, ця історія отримала чималий резонанс. Чого варто те, що вже 2-го вересня Настя мала прегарну шкільну форму з вишиванкою, яку подарували сусіди, і брат відвів її до школи.
Того ж дня, через годину після публікації, представники школи відправили дитину в Черкаський обласний притулок для дітей «Теплий дім». Оперативність вражає, чи не так? Виконувач обов’язків директора притулку, вихователь-методист Здоренко Лідія Анатоліївна повідомила, що Настя почувається добре. Дівчинка отримує належну психологічну допомогу й ходить до школи. Тішить, що дитина швидко влилася в колектив і під пильним наглядом фахівців потроху адаптується до нового життя. Крім того, Настя була обстежена педіатром і виявилося, що вона має серйозну ваду зору. Термінової госпіталізації дитина на сьогодні не потребує, але без постійного медичного контролю не обійтися. А за словами пані Лідії, у «Теплому домі» за здоров’ям Насті стежитиме досвідчений педіатр.

Щодо Черкаської загально-освітньої школи №24, в якій числилася Настя. Її директор Скирда Геннадій Федорович повідомив, що інформація про те, що дитина не відвідувала навчальний заклад протягом цілого другого семестру минулого навчального року дуже перебільшена. «Це абсолютна неправда, – сказав він, – дитина не ходила 8 днів у лютому, за шо мама надала довідку від лікаря, 7 днів у квітні, і 4 останні дні в травні». Він розповів, що дівчинку до школи водила мама, інколи старший брат. До того ж, за словами Геннадія Федоровича, у лютому, після візиту Настиного брата до шкільного соціального педагога, дівчинку було взято під патронат. З нею почав займатися шкільний психолог, а класовод і представники педагогічного колективу відвідували родину за місцем проживання і зустрічалися з мамою. «Є акт відвідування родини, – наголосив директор школи. – Тож коли приходила на початку липня тьотя дівчинки, я зразу дав доручення заступнику з виховної роботи, і вона в той же день зв’язалася із службою у справах дітей. Тобто ми із свого боку робили все абсолютно правильно. Навряд чи ми могли зробити щось більше».

Начальник служби у справах дітей міста Черкаси Шешлюк Світлана Олександрівна зі свого боку розповіла, що Настина історія триває вже кілька років і має чималу «бороду». Кілька років тому вже ставилося питання щодо позбавлення Настиної мами материнських прав. «Рішення було вже в суді, але апеляція відмовила й дитина була повернута матері, – згадує Світлана Олександрівна. – Тоді тітка знайшла адвокатів і вони цькували представників соціальних служб. Тепер ситуація з алкоголізмом мами повторилася. Тож тітці треба було просто напряму звернутися до нас, а не ходити обхідними шляхами. До слова, у нас в місті 46 тисяч дітей, і ми не в змозі прослідкувати за кожною дитинкою без співпраці з родичами, з сусідами, з лікарнями, з поліцією, зі школою тощо». До слова, із школою служба у справах дітей співпрацює, але в цьому випадку, за словами начальника служби у справах дітей міста Черкаси, необхідна інформація про дівчинку до служби надана не була. «Ми прекрасно розуміємо, чому тітка не звернулася до нас на пряму, – продовжує Світлана Олександрівна, – але ми ні на кого ніколи не ображаємось, тому що працюємо із специфічною категорією громадян. У будь-якому разі ми робили б свою роботу, адже завжди працюємо в інтересах дитини. Тож щойно з’явиться мама, будемо вирішувати питання щодо її відповідальності за неналежне виховання дитини».

Не зважаючи ні на що, приємно вразило, що вже через кілька годин після виходу статті про Настю відгукнулося чимало людей, які пропонували свою допомогу. Зокрема артист Черкаського обласного театру ім. Т. Г. Шевченка Олександр Гуменний пообіцяв попіклуватися про безкоштовне відвідування дитячих вистав для дівчинки. А начальник відділу превентивної діяльності Черкаського міського відділу поліції Олександр Носенко відгукнувся на заклик в соціальній мережі «Поліція, де ви?» і дав обіцянку сприяти в розшуку непутьової Настиної мами. Якщо чесно, в ці миті відчула, що таки нова поліція з народом. Принаймні окремі її представники. А ще голова правління кооперативу будинку, де проживала Настя, пані Валентина розповіла, що сусіди не забувають про малу бідосю, тож збираються навідатися до неї в притулок з гостинцями і подарунками.

P.S. : Ось так хотілося і закінчити цю історію, на відносному позитиві. Але надійшла інформація про блудну маму. Вона лише 11 вересня помітила, що Настя десь ділася. До того ж радше тому, що перестали йти виплати на дитину, а інших доходів жінка на цей час не має. Ну що тут скажеш… Напевно в притулку малій таки буде краще ніж з такою горе-матусею…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x