Робочу зустріч щодо «Реформи ВІЛ-послуг у дії» провели в ОДА

Робочу зустріч щодо «Реформи ВІЛ-послуг у дії» провели в ОДА

Перший заступник очільника Черкаської області Віталій Коваль сьогодні провів робочу зустріч із Ібрагімом Шехатою, директором проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» компанії «Делойт Консалтінг Оверсіз Проджектс» та неурядовою організацією «Від серця до серця», яка із березня цього року втілює в Черкаській області пілот «Сталість ВІЛ-послуг». Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Пілот втілюють відповідно до меморандуму між Черкаською ОДА, Канівською районною державною адміністрацією, виконавчим комітетом Канівської міської ради та Черкаською благодійною організацією людей, які живуть з ВІЛ, «Від серця до серця».

Представники проекту, а також працівники підрозділів обласних структур, Канівської міської та районної влад підбили підсумки півріччя роботи над запровадженням сталості надання ВІЛ-послуг.

– Успішність реалізації міжнародних проектів, насамперед, залежить від розуміння, бажання і готовності діяти на місцях. Тішить той факт, що на відміну від інших питань, Канів-місто та Канів-район у цьому проекті не ділили відповідальність, а ухвалювали спільні рішення. – наголосив Віталій Коваль. – Жодна робота не може бути результативною, якщо немає контролю, саме тому сьогодні в гостях із робочим візитом ми приймаємо Ібрахіма Шехату та представників проекту USAID.

Робочу зустріч щодо «Реформи ВІЛ-послуг у дії» провели в ОДА – Проекти з ВІЛ-послуг в Україні впроваджують вже не перший рік. Однак ми сподіваємося, що пілот вийде за межі реформи безпосередньо ВІЛ-послуги та охопить загальні питання реформування сектору охорони здоров’я, – зауважив Ібрагім Шехата.

Як зазначає Ірина Білоус, заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом», пілот вирішили впровадити у місті Канів, а також у Канівському районі, через те, що в Каневі протягом останніх двох років значно зріс показник захворюваності на ВІЛ/СНІД.

– Очевидно, що в Канівському регіоні є проблема епідемії ВІЛ, а відповідно є потреба відпрацювати модель надання сталих життєво важливих послуг, – наголошує Ірина Білоус. – Особливістю епідемії є те, що хвороба набуває поширення через зараження статевим шляхом, тобто страждають партнери людей, які вживають ін’єкційні наркотики. Це означає, що епідемія в Каневі вже переходить у загальне населення.

Робочу зустріч щодо «Реформи ВІЛ-послуг у дії» провели в ОДАПро початок втілення проекту розповіла Наталія Несват, голова громадської організації ЧБО ЛЖВ «Відсерця до серця».

– На початку було дуже важко зрозуміти, з чого почати, однак ми швидко прийшли до тями і знайшли спільну мову, підтримку і розуміння від обласної влади, представників медичної сфери та канівських представників. Найперше, чого нам вдалося досягти – це цілковите взаєморозуміння між усіма ланками і влади, і медицини щодо організації сталих ВІЛ-послуг у регіоні, – наголосила голова «Від серця до серця».

За словами Наталії Несват, вже вдалося відремонтувати і підготувати до запуску сайт замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), де буде пропілотовано спів фінансування послуги ЗТП. З місцевих бюджетів Канева та Канівського району було спрямовано 68 тисяч гривень на обладнання цього кабінету. Також вже на 2017 рік ухвалено бюджетну резолюцію щодо фінансування сайту ЗТП, яку внесено на розгляд чергової сесії.

Формування епідеміологічного профілю, картування кабінету ЗТП, підготовка нормативних документів, впровадження соціального замовлення, робота з депутатами на всіх рівнях – все, за словами Наталії Несват, знаходило підтримку і вже наразі є конкретним результатом першого півріччя роботи пілоту «Сталість ВІЛ-послуг».

Сам Ібрагім Шехата, вислухавши усі результати, зробив висновок:
– Вже зараз ми разом повинні думати над тим, як можна використати результати пілоту у майбутньому і як цим досвідом поділитися із колегами, щоб запровадити цей позитивний досвід по всій Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x