Агропарк та Агенцію регіонального розвитку презентували на Інвестфорумі

22 вересня на базі санаторного комплексу «Перлина», розташованого в межах Сокирного Черкаського району, відкрився II Міжнародний інвестиційний форум. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У ньому взяли участь керівництво області та міста Черкаси, заступник мера міста-побратима Черкас Бидгощ Мирослав Козловіч, президент Української бізнес-асоціації Володимир Чеповий та широкі бізнесові кола черкаського регіону.

Загалом у заході, який було проведено під егідою Черкаської обласної державної адміністрації та Української бізнес-асоціації, взяли участь більше ста осіб, зокрема, бізнесмени зі Словенії, Нідерландів, Польщі та Франції.

Черкаська область стала пілотним регіоном у плані реалізації перспективної моделі агроринку, що дозволить регіону працювати не лише на експорт сировини, але й розвинути переробну промисловість.

Нагадаємо, що ще навесні черкаські підприємці спільно з обласною владою ініціювали створення першого в Україні аграрно-індустріального парку саме у межах Черкащини. Цей проект є довгостроковим та має усі перспективи розворушити процес розвитку національного агропромислового комплексу загалом. До речі, перш ніж перейти безпосередньо до презентації „пілоту“, Черкаська ОДА провела низку консультативних зустрічей з Асоціацією індустріальних парків України і бізнес-спільнотою. Дійшли висновку, що для Черкащини перспективним є створення саме агропарку. Тому якнайкраще сприяє велика сировинна база та велика кількість господарств, що задіяні у цій сфері.

На форумі також презентували Агенцію регіонального розвитку, яка залучатиме міжнародні гранти, супроводжуватиме нові перспективні проекти та надаватиме допомогу зацікавленим інвесторам.

Під час форуму відбулася доволі цікава дискусія, щодо інвестиційного потенціалу Черкаського регіону, який має розкритись у першому «пілотному» проекті.
– Коли до нас приїздять потенційні інвестори, зазвичай, вони губляться у пошуках необхідних „кінців“ – наприклад, намагаються зрозуміти, де отримати інформацію про вільну земельну ділянку, наскільки вони є бажаними саме тут та інше. Влада добре розуміє це та готова йти назустріч тим, хто має реально оздоровити економіку регіону та дати їй свіжий ковток повітря у стосунках влади та бізнесу, – поділився думками голова Черкаської ОГА Юрій Ткаченко. – Я вважаю, що гарним інструментом у цьому процесі стане створення Агенції регіонального розвитку. Йдеться про концентрацію спільних зусиль підприємців за підтримки влади та Української бізнес-асоціації, і врешті науковців.

Очільник області також наголосив на тому, що важливо мотивувати представників Агенції обрати дієвого керівника, який представлятиме Черкаську область у бізнес-колах світу.

– Спільно з командою голови Черкаської ОДА Юрієм Ткаченко ми напрацьовували ефективну та прозору модель Агенції регіонального розвитку, — розповів у своєму коментарі кореспонденту «Нової Доби» президент «Української Бізнес Асоціації» Володимир Чеповий. – Нині вже зроблений важливий системний крок до залучення європейських грошей в інфраструктурні проекти Черкаської області.

На форумі було презентовано концепцію індустріальних парків Черкаської області. На це, як відомо, було виділено кошти з обласного бюджету. Нині над нею разом з українськими колегами працюють міжнародні фахівці.

До речі, на форумі були присутні й головні лобісти ідеї створення індустріальних парків. Зокрема, народний депутат України, голова комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Віктор Галасюк. Він дав міцний інформаційний посил для черкаського бізнесу, розповівши про найближчі зміни у законодавстві, які дозволять Україні зробити великий крок саме у розвитку індустріальних парків.

– Індустріальний парк – це, перш за все, коли інвестор, який має намір працювати у певному регіоні, що його приваблює, одразу, буквально на наступний день починає вкладати кошти, – пояснює просту суть таких індустріальних майданчиків Юрій Ткаченко. – А не шукати довго вирішення питання з отримання земельної ділянки під свій проект, не міркувати, з ким можна комунікувати та марно не боротись з бюрократією. Приємно те, що до нашого форуму проявили зацікавленість іноземні експерти та потенційні інвестори. Вони нададуть нам вичерпну інформацію щодо того, як індустріальні парки працюють в європейських країнах і у чому врешті полягає їх успіх.

Виключно «фішкою» Черкащини Юрій Олегович назвав створення агроіндустріальних парків. Наша область щороку експортує без переробки 3млн. тон аграрної продукції. Нині перед аграріями краю стоїть важливе завдання переробити все (зерно, фрукти, ягоди, молоко, м`ясо, і.т.і) власними силами. Агроіндустріальний парк дасть можливість залучити до цього процесу регіонального виробника, інвесторів, які будуть готовими інвестувати кошти у переробку, науковців та спеціалістів IT-cектору. Юрій Ткаченко переконаний, що новітні технології без цієї сфери впроваджувати у сучасних умовах буде неможливо.

На першому етапі розпочне роботу Агенція регіонального розвитку, яка залучатиме до проекту керуючі компанії, що мають досвід роботи саме в системі індустріальних парків. До того ж у черкащан для цього вже є необхідні земельні ділянки у Золотоніському районі, Ватутіному, Звенигородському, Уманському районах та у Черкасах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x