У Чорнявському НВК посадили Алею миру

У Чорнявському НВК посадили Алею миру

Висадка алеї миру в Чорнявському НВК була приурочена не тільки до Дня миру, а й у зв’язку з перебуванням делегації громадської організації «Друзі України» з міста Гота (Німеччина), в знак налагодження дружніх відносин між Україною і Німеччиною. «Нова Доба» про це дізналася з сайту «Сільські обрії».
Завдяки тісній налагодженій співпраці голови громадської організації «Добра звістка» Анатолія Перепелиці з громадською організацією «Друзі України» з міста Гота, нашому району вдалося налагодити відношення з німецькими друзями. Члени цієї організації разом зі звичайними німецькими сім’ями з міста Гота прибули цього тижня до нас з візитом. Вони поселилися в сім’ях учнів та вчителів Чорнявського НВК, які підготували для них надзвичайно цікаву програму.

Традиційно тиждень у Чорнявському НВК розпочався з лінійки. Та цього разу вона була не звичайною, а святковою, адже в школі гості. Німецькі школярі теж прийшли сюди на заняття. Як зазвичай, робочий день розпочався з Державного Гімну, та не тільки українського, а й німецького. І прапорів на лінійці також майоріло два. Вітання німецькою прозвучали від школярів для гостей, і, як завжди, всі розійшлися на заняття. А потім вчителі трудового навчання Світлана Олексенко та Олександр Некраса провели захоплюючі майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок та дерев’яних іграшок.
– Наші німецькі друзі в захваті від таких занять. Для них це було щось нове. Вони виготовляли іграшки, розмальовували і прикрашали їх, як душа бажала. Кожен забрав свій виріб додому, а вчителям трудовикам на знак вдячності підготували подарунки, – розповідає заступник директора з виховної роботи Чорнявського НВК Людмила Тертична.
А дівчатка-німкені натомість провели для українських школярів майстер-клас із виконання кан-кану, від чого особливо молодші школярі були в захваті. Навіть завуч затанцювала.

Як звичайно в школі проводилися уроки, лиш присутні були гості з-за кордону. Їхнє повсякденне життя на один тиждень змінилося. Воно стало українським. Вони навчалися, як навчаються юні чорнявчани, приїздили на заняття шкільним автобусом, після уроків грали у волейбол, на вечерю мали борщ і вареники, які, до речі, ще й ліпити вчилися. Учитель німецької мови Майк, що прибув разом з делегацією, проводив уроки іноземної мови в старшокласників, на яких вони дізналися чимало цікавого про цю європейську країну.
– Дуже приємно мати справу з такими чемними й порядними людьми. У нас проживала сім’я: батьки – Сандра й Тіно і їхні діти – Лоні й Карлос. Спілкування не завдавало труднощів, бо спілкувалися переважно англійською. Гості вражені перебуванням в Україні, так само, як і ми вражені їхнім візитом, – каже заступник директора з навчально-виховної роботи Тетяна Береза.
Оскільки захід співпав з Міжнародним днем миру то й темою його стала війна і мир, Друга Світова й нині український Схід.
Бібліотекар Ніна Гриняк разом з учнями зібрала для заходу спогади жителів села Чорнявка про події 1939 – 1941 рр.
За бажанням учасників німецької делегації запросили й ветеранів Феодосія Мацака з Чорнявки, Дмитра Магера з Худяків та Михайла Костенка з Хуторів. І діти, й дорослі охоче слухали їхні розповіді про участь у бойових діях. Опісля чорнявські школярі піднесли захисникам хліб і квіти. Не оминули їх увагою і юні німці, що теж вручили подарунки. А заступник голови ЧРДА Петро Коренюк нагородив Феодосія Мацака ювілейною медаллю «70 років Перемоги над нацизмом».

Мали слово й німецькі друзі, що подякували за чудове душевне свято й вибачалися за далеких попередників.
Не забули й про героїв сучасності. Присвятили їм не один виступ, вшанували хвилиною мовчання.
І сусіди-леськівчани, що мають дружні стосунки з Чорнявським НВК, теж долучилися до заходу. Уже майже десять років вивчають німецьку мову в Леськівській ЗОШ. Мабуть, тому вчитель іноземних мов Інна Безкоровайна не могла залишитися байдужою й не скористатися можливістю поспілкуватися з німецькими колегами. Звісно залучила й своїх учнів. Світлана Малюк та Настя Полівко подарували глядачам вірші німецькою власного авторства, а одинадцятикласниця Оксана Коваль виконала пісню Селін Діон «My Heart will Go On», тільки німецькою мовою.
Далі – флешмоб у формі серця на шкільному подвір’ї, малеча випустила в небо голубів, як символ миру.
А потім чорнявські школярі й учасники делегації з м. Гота разом з ветеранами Другої Світової війни посадили алею миру, як символ дружби двох народів і обіцянка не ворогувати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x