Геннадій Бобов провів зустріч із жителями Вільшани щодо газифікації селища

Геннадій Бобов провів зустріч із жителями Вільшани щодо газифікації селища

Днями народний депутат Геннадій Бобов зустрівся з жителями селища Вільшана Городищенського району. Головне питання, яке обговорювалося, – газифікація населеного пункту. У ході зустрічі було визначено, що до середини листопада нинішнього року в оселях вільшанців запалає блакитний вогник.

Вільшана – однин із найвизначніших населених пунктів на карті Черкаської області. Як у плані економічному, так і історичному він посідає досить значне місце. Свідченням цього є бодай той факт, що на початку 20-х років минулого сторіччя Вільшана була районним центром. Із назвою селища невіддільно пов’язані такі постаті, як Тарас Шевченко, полковник Максим Кривоніс, художники Іван Сошенко та Ян Станіславський, письменник Микола Красюк та багато інших. Справді, якимось історичним непорозумінням було те, що до нинішнього часу селище, в якому проживає понад 3 тисячі мешканців і діють 4 освітні заклади, опалювалося дровами чи вугіллям. Нині завдяки Геннадію Бобову Вільшана отримала реальну нагоду долучитися до всіх благ сучасної цивілізації.

– Як і в кожному населеному пункті області, у Вільшані є багато проблем. У тій чи іншій мірі ми намагаємося вирішувати їх власними силами, за підтримки влади чи місцевого бізнесу. Але існувало одне питання, яке ми ніяк не могли зрушити з місця, – розповідає Вільшанський селищний голова Володимир Яровий. – Ми вже багато років працювали над газифікацією селища. Навіть було створено кооператив, частина жителів вкладали кошти, але справа зайшла у глухий кут. Сьогодні в нас залишилася єдина надія – це допомога народного депутата.
Починаючи з 2008 року, на території Вільшани діяв кооператив, основним призначенням якого була організація газифікації селища. Частина людей внесли кошти. На території населеного пункту навіть розпочалися роботи: копалися траншеї, у деяких дворах закопували труби, але з різних причин справа зупинилася, а прокладені комунікації без належного догляду почали руйнуватися.

– 2008 року в Вільшані було організовано кооператив на 260 осіб, який здійснив частину робіт. На жаль, нині це не спрощує роботу, а навіть ускладнює її, – відзначає директор КП «Черкасигазбуд» Тетяна Музика. – Багато труб без належного догляду вийшли з ладу. Тепер їх доведеться викопувати й замінювати новими. Крім того, ці частини покладені шматками, що не пов’язані між собою. Доведеться добре попрацювати, щоб об’єднати їх у логічну схему. А ще селище складне в топографічному плані: воно має кілька віддалених хуторів, які теж необхідно газифікувати. За попередніми підрахунками, доведеться прокласти 56 кілометрів газопроводу. Роботи багато й вона надзвичайно складна. Але я взяла на себе певні зобов’язання перед Геннадієм Борисовичем і не можу їх порушити. Він поставив чітке завдання – пустити газ у Вільшані до 15 листопада, і ми повинні встигнути це зробити. Уже намітили попередній план робіт: буде задіяно дві субпідрядні організації, які працюватимуть паралельно. Роботу проводитимемо в 4 черги – одночасно в різних частинах селища. Щоб не гаяти часу, наші спеціалісти навіть ночуватимуть у Вільшані.

За словами самого Геннадія Бобова, газифікацію буде проведено виключно за приватні кошти.
– Це моє давнє передвиборче зобов’язання. І мені дуже приємно, що зараз нарешті його можна реалізувати, – зазначив Геннадій Борисович. – Альтернативи газу в сільській місцевості поки немає. Тож, незважаючи на високі тарифи, люди готові газифікувати свої оселі та з нетерпінням очікують блакитний вогник у селищі.
Після завершення зустрічі з громадою села депутата оточили найактивніші вільшанці. Хтось ділився наболілим, хтось просив про допомогу. Та найчастіше можна було почути слова вдячності.
– Це справді визначна подія для нашого селища, – говорить колишня вчителька вільшанської школи Ольга Щекочихина. – Машина дров коштує 3 600 гривень. Ще 400 треба віддати, щоб їх порізали, і ще 400 – за те, щоб порубали. Для моєї вчительської пенсії це дуже великі затрати. Сподіваюся, що опалювати житло газом буде набагато простіше й дешевше. Ще попрошу Геннадія Борисовича вплинути на ситуацію з пенсіями для освітян.

– Кілька років тому ми намагалися власними силами провести газ. Один наш місцевий житель організував кооператив, я заплатила гроші, навіть почали прокладати труби. Раптом, кажуть, виникли якісь проблеми з документами, потім у нього стався інсульт, згодом – іще один. На цьому все і призупинилося, – бідкається жителька Вільшани Тамара Шульженко. – Я боялася, що тепер доведеться платити заново. Для мене ж, самотньої жінки, це непосильно. На щастя, Геннадій Борисович пояснив, що ті, гроші, які ми вклали в кооператив, нікуди не ділися. І я доплачу лише за заміну труб, які зіпсувалися за цей час.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x