Черкаські платники перерахували до бюджету понад 30 млн грн податку на нерухоме майно

Черкаські платники перерахували до бюджету понад 30 млн грн податку на нерухоме майно

Начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников відповів на запитання платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

1. Який граничний термін сплати юридичною особою податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 29 чи 30 числа місяця, який наступає за звітним кварталом?
Відповідь: Підпунктом 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації. Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Тобто, граничний термін сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – 29 числа місяця, що наступає за звітним кварталом. Нормами Податкового кодексу України не передбачено перенесення термінів сплати податків і зборів, якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день. Тому, якщо останній день сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, припадає на вихідний або святковий день, то його потрібно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

2. З якого періоду сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості?
Відповідь: Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості сплачується: юридичними особами – починаючи з 2015 року поквартально протягом року (у 2015 році за 2015 рік, у 2016 році – за 2016 рік); фізичними особами – у 2016 році за 2015 рік.

3. Чи буде фізична особа притягуватись до відповідальності за несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та який граничний термін сплати податку?
Відповідь: Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня отримання (вручення) їм відповідного податкового повідомлення-рішення (п.п. 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України). За несплату узгодженої суми податкового зобов’язання протягом протягом строків, визначених Кодексом (тобто протягом 60 днів з дня отримання (вручення) податкового повідомлення-рішення), застосовується штраф та нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України. Якщо фізична особа не згодна з розрахунком податку і має документи про право на пільги та ін., їй слід негайно після отримання повідомлення – рішення звернутись з такими документами та відповідною заявою до місцевої державної податкової інспекції. Якщо фізична особа має оподатковувані об’єкти і згідно норм Податкового кодексу України зобов’язана сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, але не отримала податкового повідомлення – рішення, їй слід обов’язково самостійно звернутись для отримання відповідного податкового повідомлення-рішення до місцевої державної податкової інспекції.

В.Лушников звернув увагу, що відповіді на ці питання та питання щодо справляння інших податків, зборів, платежів можна знайти у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі Державної фіскальної служби України («ЗІР»), зокрема, відповіді на запитання із сплати податку на нерухомість – за категорією 106.08. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua

З початку року на сьогодні платники Черкаської області сплатили 30,34 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x