На Черкащині впроваджують «Сталість ВІЛ-послуг»

На Черкащині впроваджують «Сталість ВІЛ-послуг»

Відремонтували, обладнали і готують до запуску сайт замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для надання життєво важливих послуг ключовим групам населення та людей, які живуть з ВІЛ у Каневі. Так Черкаська благодійна організація ЛЖВ «Від серця до серця» розпочала впровадження пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг» на Черкащині. Нині минає перше півріччя роботи над проектом. Про це «Новій Добі» на прес-конференції повідомила Наталія Несват, голова ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця».

– Важливість цього проекту ми вбачаємо у тому, щоб при реформуванні системи охорони здоров’я, враховувалися інтереси груп ризику, а саме: людей, які живуть з ВІЛ, хворіють на туберкульоз, споживають наркотичні речовини. Вони мають право на якісне стале медичне обслуговування, – наголошує голова ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця» Наталія Несват. – Ми хочемо добитися того, щоб в усіх державних медичних закладах Черкаської області червоною ниткою при реформуванні системи охорони здоров’я було враховано надання якісних послуг для представників уразливих до ВІЛ груп – чи то швидке тестування на ВІЛ, чи то замісна підтримувальна терапія, чи то лікування ВААРТ, саме тому ми розпочали впровадження цього пілоту.

За час роботи над пілотним проектом «Сталість Віл-послуг» ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця» спільно із обласною владою та керівниками Канева і Канівського району вже склали епідеміологічний профіль, провели картування маршруту пацієнта, підготували нормативні документи, розпочали впровадження соціального замовлення та провели роботу з депутатами на всіх рівнях.

– Наразі показник захворюваності на ВІЛ у Каневі і в Канівському районі перевищує середній обласний показник і загальний показник по Україні, – розповіла Ірина Білоус, заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом». – Першим кроком до створення інтегрованого підходу у наданні послуг для груп ризику і в тому числі для людей з ВІЛ є відкриття сайту замісної підтримувальної терапії, для людей, які вживають наркотики і є найбільш уразливою групою до інфікування ВІЛ. Наступним кроком буде відкриття в цьому ж приміщенні сайту видачі ВААРТ та контрольованого лікування ТБ.

Ірина Білоус повідомила, що наразі за оціночними даними в Канівському районі нараховується понад 600 наркозалежних. А у самому Каневі офіційно стоять на Д-обліку. А 198 ВІЛ-інфікованих, але людей, яким необхідна кваліфікована допомога набагато більше.

Проект «Сталість ВІЛ-послуг» Черкаська благодійна організація ЛЖВ «Від сердя до серця» реалізує в декількох напрямках одночасно. Це ‒ нормативно-правові аспекти, вирішення юридичних питань, надання медичної допомоги та ухвалення економічних рішень.

Надалі у межах впровадження пілотного проекту заплановано запровадити інтегровані послуги ВІЛ/ТБ на базі сімейної амбулаторії у селі Межиріч Канівського району (І рівень). Також розпочати підготовку медичних кадрів Центральної районної лікарні та ЦПМСД щодо питань ДКТ швидкими тестами та надання ВІЛ-послуг.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x