Землевпорядники обстежують геодезичні пункти на території Черкащини

Землевпорядники обстежують геодезичні пункти на території Черкащини

Держгеокадастр Черкаської області перевіряє пункти Державної геодезичної мережі України (ДГМ), щоб установити ступені збереженості, фізичного стану й придатності їх для використання. Для цього залучено представників ДП «Центр Державного земельного кадастру» й ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». За результатами виконаних робіт територіальні органи Держгеокадастру в районах сформують картки побудови, обстеження й оновлення геодезичних пунктів і зроблять фото кожного пункту. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

Державна геодезична мережа поділяється на державну планову, висотну й планово-висотну мережі. Планова геодезична сітка складається з пунктів, взаємне планове положення яких визначають із найвищою точністю. Її поділяють на чотири класи – I, II, III, IV, які встановлюють за точністю вимірювання кутів і відстаней, довжиною сторін та порядком послідовного розвитку сітки.

– У Черкаській області розміщено 32 пункти Державної геодезичної мережі І класу. За результатами обстеження встановлено, що 26 пунктів перебувають у задовільному стані, центри двох пунктів знищені – це в Мошнах Черкаського району й Водяниках Звенигородського району, не знайдено по одному пункту в Городищенському, Смілянському й Уманському районах. Ще один не обстежений через заборону управління культури Черкаської ОДА проводити на тому місці будь-які земляні роботи, – повідомила Ольга Пазинич, начальник управління Державного земельного кадастру Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. – За підсумками проведених робіт складені картки й зроблені фотографії пунктів ДГМ.

На території області також є 254 пункти Державної геодезичної мережі ІІ класу. Нині районні підрозділи Держгеокдастру обстежують їхній стан і вже до 1 листопада мають закінчити ці роботи згідно з дорученням Головного управління. На сьогодні лише відділ Держгеокадастру Маньківщини повністю завершив обстежувати наявність і фізичний стан пунктів ДГМ України ІІ класу в межах району.

Довідково:
Геодезична мережа – це система закріплених на земній поверхні геометрично зв’язаних між собою точок, положення яких визначене в прийнятій системі координат і висот. Закріплена на місцевості точка геодезичної сітки називається геодезичним пунктом.
Державна геодезична мережа (ДГМ) – основа для всіх видів геодезичних і топографічних робіт. Вона необхідна для створення єдиної системи координат і висот на території країни; детального вивчення фігури й гравітаційного поля Землі та їхніх змін у часі, виконання топографічних зйомок у єдиній системі координат і висот, надійного контролю якості топографо-геодезичних робіт, вирішення наукових і технічних завдань народного господарства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x