Уманські лісівники разом із дубом садять горіх чорний

Уманські лісівники разом із дубом садять горіх чорний

Уже другий рік уманські лісівники разом із дубом саджають горіх чорний. Це цінна порода, деревина якої за своїми характеристиками не поступається дубовій. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області.

«Горіх чорний не властивий нашій зоні, але умови для його вирощування на Черкащині сприятливі. Перевагою є те, що горіх росте й досягає віку стиглості швидше, ніж дуб. Тому ми взялися за вирощування цієї породи», – розповів директор ДП «Уманське лісове господарство» Іван Назаревич.

У Собківському лісництві Уманського лісгоспу горіх чорний вводять у всі нові насадження з минулого року. Цю породу садять переважно як супутню. Але минулого року створили одну суто горіхову ділянку площею 2,6 га.

«Ми в основному вирощуємо дуб, а шостий ряд – горіх чорний. Це по всіх культурах уже другий рік. Монокультурні насадження, де тільки одна порода, – це завжди погано. В них більш сприятливе середовище для розвитку специфічних захворювань тощо», – зауважив помічник лісничого Собківського лісництва Олександр Дошка.

Насадження потребують пильного нагляду, особливо в перші роки. Ще паростки не з’явилися з-під землі, а вже лісівники обробляють забур’янені ділянки гербіцидом, щоб зайва рослинність не заважала тендітним сіянцям. Цю ділянку у Собківському лісництві площею майже 3 га двічі пололи цього літа, а також проводили обкошування. Рослинність у міжряддях дубу не шкодить, навіть навпаки, адже дуб любить рости у шубі і без шапки, кажуть лісівники. Головне, щоб бур’яну не було в рядах.

«Ці культури 2015 року створення, однак уже доволі добре розвинуті. Вони створені насінням – жолудем і горіхами. І вже можемо простежити, наскільки молоденькі горіхи перегнали дубки», – пояснив Олександр Дошка.

Створене насадження потребує ретельного догляду. Ще протягом 3-4 років їх будуть полоти щосезону по кілька разів та проводити прокошування міжрядь.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x