У Вінниці вже є рухомий мамограф

У Вінниці вже є рухомий мамограф

Уже 10 років колишній одесит Алекс Гутмахер з Нью-Йорку здійснює благодійний проєкт «Незабутня Квітка», метою якого є придбання сучасного обладнання для рятування жінок від смертельного онкозахворювання.
А. Гутмахер лікувався в онкологічному центрі, де раніше намагалися врятувати Квітку Цісик. У 2006 році в Києві він вперше почув її голос і, співпрацюючи з Українською Американською Координаційною Радою, організував низку культурно-благодійних заходів, присвячених пам’яті Квітки Цісик, у Львові, Одесі, Києві, а тепер у Вінниці. Цей проєкт продюсер вважає своєю місією в житті.

У Вінниці вже є рухомий мамограф

Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в Нью-Йорку, у родині скрипаля Володимира Цісика. Батько вчив її грати на скрипці з п’ятирічного віку. У Нью-Йоркській консерваторії опанувала вокальну техніку.
У США вона стала популярною під іменем Кейсі (від початкових літер імені та прізвища). Згодом вона вирішила записати диски з українськими піснями і залучила до співпраці найкращих музикантів. У цей проєкт вона вклала понад 200 тис. дол. Перший диск «Kvitka» був записаний у 1980 році, другий «Два кольори» – у 1989 році. Її диски отримали значну кількість нагород у Канаді, а у 1990 році були номіновані на премію «Греммі».

Померла Квітка Цісик 29 березня 1998 року від раку грудей, не доживши п’яти днів до свого 45-ти річчя.
Тепер А. Гутмахер в пам’ять про Квітку намагається рятувати жінок України. 27 вересня обласний онкологічний диспансер у Вінниці отримав сучасний пересувний мамограф для виявлення та профілактики раку молочної залози серед жінок, придбаний у рамках україно-американського благодійного проєкту «Незабутня Квітка». За дев’ять років існування проєкту Вінниччина стала першим і поки що єдиним регіоном України, що завершив придбанням необхідного для діагностики цього захворювання обладнання благодійну акцію, присвячену пам’яті Квітки Цісик.

У Вінниці вже є рухомий мамограф

На закупівлю мамографа було залучено 3.9 млн. грн. з обласного бюджету, ще 50 тис. грн. було зібрано торік під час благодійного концерту.
27 вересня у концертному залі «Плеяда» відбулося урочисте передання обладнання Вінницькому онкодиспансеру. Головний лікар диспансеру Володимир Шамрай отримав ключі від пересувного мамографа та сертифікат у сумі 250 тис. грн. на придбання витратних матеріялів для обслуговування обладнання.
У жовтні пересувний мамограф «Квітка» з вишиваним орнаментом на авті розпочне працювати у районах Вінниччини.

Варто і у Черкасах долучитися до благодійного проєкту «Незабутня Квітка», звернувшись на електронну адресу: agutmakher@gmail.com до засновника проєкту Алекса Гутмахера.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x