Майже 260 тис черкаських родин отримують субсидії

Майже 260 тис черкаських родин отримують субсидії

Органи соціального захисту продовжують роботу з призначення субсидій. Зокрема на наступний період для тих, у кого 12-місячний термін отримання вже закінчився. Також для тих громадян, які звертаються за отриманням субсидії вперше. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.
Зважаючи на те, що вартість тарифів на комунальні послуги підвищилась, субсидія є реальною підтримкою для сімей у період опалювального сезону. Про це зазначає перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль та додає:

– Уряд доклав усіх зусиль задля максимального спрощення умов отримання субсидій. І нині майже 260 тисяч домогосподарств Черкащини отримують субсидії. Сума ж нарахованих субсидій за період цього року сягає близько 2 млрд грн. Ми очікуємо, що удосконалений механізм нарахування субсидій навіть за умови зростання тарифів дозволить почуватися захищеними сім’ям із незначними доходами.
Отож, в чергове нагадаємо про систему призначення субсидій.
Субсидія призначається одному із зареєстрованих у житлі. Мають на неї право й особи, які орендують житло на підставі письмового договору-оренди.
Не отримують лише у двох випадках: домогосподарство, житель якого протягом року перед зверненням здійснив одноразову купівлю на суму, що перевищує 50 тис грн. Також домогосподарство, що користується пільгами з оплати житлово-комунальних послуг (при цьому обирається отримання пільг чи субсидій).

Для оформлення необхідні 2 документи: спрощені заява та декларація про доходи і витрати. Жодних інших документів не потрібно. За виключенням окремих випадків. Приміром, якщо відсутня інформація про склад сім’ї, вид доходів тощо. Усі інші відомості органи соціального захисту населення отримують самостійно.
Варто зауважити, за субсидіями не потрібно звертатися тим родинам, які вже їх отримують, адже призначення на наступний термін здійснюється без додаткового звернення. Для сімей же, яким з тих чи інших причин відмовлено у призначенні субсидій і доходи яких зменшились, приміром змінився склад сім’ї, або для тих, котрі ще не звернулися за призначенням субсидії, слід заповнити отримані в поштових скриньках бланки та подати їх до органів соціального захисту населення особисто чи надіслати поштою, зокрема електронною, маючи при цьому право електронного підпису. У сільській місцевості варто звернутися до уповноважених сільських чи селищних рад.
Утім повторно за призначенням мають звертатися орендарі та домогосподарства, які оформлюють субсидії на тверде паливо й скраплений газ.
Якщо ж людина працездатного віку в декларації зазначає відсутність доходу, відтепер їй до сукупного доходу враховується дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів. Що стосується підприємців, які перебували на I, II, III системі оподаткування та яким до скупного доходу враховувалися один, два, три прожиткових мінімуми, відтепер – відповідно два, три, чотири.
Є певні нововведення стосовно студентів. Для тих, які отримують стипендію, до складу сукупного доходу включається її фактичний розмір, в інших випадках – один прожитковий мінімум.

Громадянам, які перебувають у центрі зайнятості та отримують соціальні виплати, до скупного доходу включається фактичний розмір цих виплат.
Натомість для тих, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості, однак не отримує виплат та не має інших доходів, до розрахунку береться два прожиткових мінімуми.
Залишилось незмінним врахування фактичних виплат, зокрема: допомоги при народженні дитини, по догляду за дитиною до 3 років, по догляду за дитиною-інвалідом до 18 років та по догляду за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.
Зауважимо також, що ті громадяни, у яких є заборгованість за спожиті комунальні послуги, теж мають право подавати документи на субсидію.
Громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі несплати надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.
Таким чином, надавачами послуг контролюватиметься сплата не лише обов’язкової частки плати, а й усього обсягу спожитих послуг.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x