Вирощуємо кімнатну пальму

Вирощуємо кімнатну пальму

Серед безлічі рослин, які можна виростити в помешканні, пальми посідають особливе місце. Лише одне це декоративне дерево здатне суттєво змінити вигляд кімнати, надати їй затишку і навіть певної екзотичної атмосфери. На жаль, багато хто з любителів кімнатних рослин не ризикує заводити в себе цю досить недешеву рослину, вважаючи, що просто не зможе забезпечити їй належних умов. А шкода, адже зробити це не настільки складно, як здається на перший погляд.

Сьогодні купити велику, красиву пальму може дозволити собі не кожен. І річ не лише в ціні. Покупка вже великої квітки не завжди є успішною, оскільки, перенесена на нове місце проживання, вона може почати хворіти і потім загине. Набагато практичніше і вигідніше купувати невеликі відростки, саджанці, які швидше пристосовуються до змін і будуть поступово набирати необхідну висоту.
Головною окрасою пальм можна назвати їхнє листя. Залежно від обраного виду, воно може бути прямим, напівокруглим, вузьким тощо. Однак практично всі види пальми мають одну й ту ж проблему: якщо зрізати бодай один листок, рослина може загинути. А ще ці рослини люблять, щоб листя протирали вологою тканиною, звільняючи пори від пилу.
Усі пальми погано переносять спеку і протяги, тому від варто заздалегідь обрати місце з помірною температурою. Існують певні особливості щодо поливу цих рослин. Важливо, щоб вода для поливу пальм була м’якою – очищеною або дощовою. Температура води для поливу не повинна бути нижчою від температури повітря в приміщенні. Пальми досить негативно реагують на застоювання води біля кореневої системи, тому варто продумати і встановити невеличку дренажну систему. Як це зробити? На дно горщика викладаються камені керамзиту або крупного щебеню. У літній період, коли особливо спекотно, важливо кілька разів поливати квітку. Взимку ж варто зберігати ґрунт ледь вологим.

Незважаючи на своє тропічне походження, пальми не потребують багато сонячного світла. Щоб процес росту був стабільним, необхідно лише забезпечити їх розсіяним світлом, але аж ніяк не прямими променями. Ще краще – поставити в легку півтінь. Також не забувайте, що кімнатна пальма не буде рости в умовах сильної посухи. Тому важливо забезпечити її достатнім рівнем вологості. Для цього можна кілька разів на тиждень обприскувати рослину або ж поставити біля неї ємність із водою. Також рекомендується протирати листочки вологою ганчіркою.
Існує величезна кількість найрізноманітніших пальм, які можна вирощувати в підвазоннику. Та найпопулярнішими в Україні є лише декілька видів.

Бамбукові пальми мають таку назву не випадково, оскільки зовні листя рослини чимось нагадують бамбук. Основні характеристики: простий догляд, рясний полив, швидкий ріст.
Неанта – одна з найзатребуваніших пальм серед усіх квітникарів. Зазвичай її купують невеликим саджанцем, потім пересаджують у горщик більшого розміру і вирощують у найбільш підходящих умовах. Максимального росту рослина досягає через кілька років, а при рясному поливі і достатній кількості сонячного світла на верхівці можна помітити невеликі жовті квіточки і ягідки.
Фінік пальчастий є мініатюрною копією справжньої фінікової пальми. У кімнаті рослина може досягати у висоту і до 2-х метрів, тому якщо ви не хочете мати таку велику квітку в своєму будинку, подбайте про те, щоб вчасно обрізати її верхівку.
Кокос Ведделя хоча й не є цілком одомашненим видом, але чудово почуває себе в кімнатних умовах. Для її повноцінного росту і красивого зовнішнього вигляду необхідні певні умови: вологість, тепло і достатня кількість ультрафіолету.
Риб’ячий хвіст належить до найпопулярнішого в Україні різновиду домашніх пальм. Багато квітникарів цінують його за привабливість, яскравий окрас, незвично красиву форму листя і простий догляд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x