Фінансові кооперативи служать громаді

Фінансові кооперативи служать громаді

Понад 400 гостей і членів Української національної федеральної кредитової кооперативи, що діє в Нью-Йорку, зустрілися 1 жовтня в Українському культурному центрі в Сомерсеті, штат Нью-Джерзі,щоб відзначити 50-ліття цієї фінансової установи. У святі взяли участь Митрополит Української Православної Церкви США Антоній і Митрополит-Архиєпископ Української Католицької Церкви США Стефан Сорока з численними священиками, керівник економічного відділу Посольства України в США Віталій Тарасюк, консул України в Нью-Йорку Мирослав Кастран, генеральний консул Білорусі в Нью-Йорку Віктор Чарахович і його співпрацівник Сергій Зубок, провідники ряду громадських організацій.

Фінансові кооперативи служать громаді

Вечір відкрив вітанням голова Ради директорів Степан Качурак. Він розповів про історію і сучасність кредитівки. 30 березня 1965 року в Нью-Йорку виникла ініціятивна група на чолі з Константином Церкевичем, яка приступила до заснування кооперативи, котра почала діяти 6 лютого 1966 року. На перших зборах було 26 осіб, а вже на кінець 1966 року кредитівка мала 105 членів. Спершу кооператива діяла в церкві, а потім перейшла в окреме приміщення, де три працівники приймали відвідувачів тричі на тиждень. 17 травня 1993року придбали новий будинок. Тепер кредитівка налічує понад 6,000 членів з загальною сумою активів 145 млн. дол. Вона бере активну участь у житті громади, у політичних подіях, підтримує постійні зв’язки з Україною. С. Качурак розповів про численні акції допомоги Україні, назвав провідників держави і політичних діячів, які відвідали кредитівку, перелічив послуги, які надає кредитівка своїм членам.
Уперше кредитні кооперативи виникли в Німеччині у XIX ст. Кооперативна ідея самодопомоги застосовувалася у фінансовій сфері у вигляд організацій взаємного кредитування. Видатні німецькі кооператори — Герман Шульце-Деліч та Фрідріх Райффайзен — майже одночасно, незалежно один від одного, запропонували два принципово різні підходи до організації кооперативного кредитування: перший — для міського населення, другий — для сільського.

Фінансові кооперативи служать громаді

\”Сільські каси\” Ф. Райффайзена створювалися з метою самодопомогу сільському населенню, надання кредиту для широкого кола селян. Г. Шульце-Деліч запропонував іншу модель кредитного кооперативу, яка отримала назву народний банк і була створена для задоволення фінансових потреб ремісників, службовців та інших верств міського населення. Товариством керували загальні збори, комітет і правління. Позички надавались терміном до трьох місяців з розрахунку 8 % річних. Термін кредиту міг бути продовжений не більше ніж на три місяці під 10 % річних.

Фінансові кооперативи служать громаді

Ідея кооперативного кредитування з Німеччини почала поширюватись в Австрію, Італію, Францію, Росію, Велику Британію тощо. На східноукраїнських землях перше ощадно-позичкове товариство з\’явилось у 1869 році у Гадячі на Полтавщині, а на західноукраїнських — у 1894 році у Перемишлі (кредитне товариство \”Віра\”).
В Америці перший кредитний кооператив (\”Народна каса\”) виник у 1900 році у Канаді. Його організатором був Альфонс Дежарден, француз за походженням, який привіз ідею кооперативного кредитування з Європи. У США перший кредитний кооператив був створений у 1909 році у Манчестері, його ініціатором був той самий А. Дежарден.
В Україні кредитні спілки почали відроджуватися у 1992 році. На кінець 2009 р. до Державного реєстру фінансових установ було внесено інформацію про 755 кредитних спілок.

Ведучі Наталя Гончаренко і Андрій Шуль представили гостей-учасників вечора. З вітаннями виступили В.Тарасюк з Посольства України, консул України в Нью-Йорку Мирослав Кастран, новопереобраний голова Централі українських кооператив Америки Василь Корнило. Привітання від учительства і голови Шкільної Ради Українського Конгресового Комітету Америки Євгена Федоренка висловили директор школи в Сомерсеті, Нью-Джерзі, Галина Маринець і вчителька Ярослава Данищук. Були оголошені привітання з інших міст від інших осіб. С. Качурак вручив Митрополитові Антонію і Н. Гончаренко третю частину пожертви в 100 тис. дол. на розвиток Українського історико-освітнього центру. Опісля були вручені грамоти подяки великій групі учасників вечора. З піднесеними келихами шампанського усі заспівали кредитівці «Многая літа!».

Фінансові кооперативи служать громаді

У мистецькій частині свята співали заслужена артистка України, лавреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, автор та виконавець естрадних пісень Ірина Лончина з Івано-Франківська і Ксеня Качурак з Нью-Йорку, танцювали вихованці хореографів Андрія Цибика з гурту «Іскра» і Григорія Момота з гурту «Калинонька» (Стемфорд, Нью-Йорк). Молитвою завершив вечір Митрополит Стефан Сорока.
Досвід закордонних українських фінансових кооперативів варто вивчати й на Черкащині.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x