У трьох черкаських тергромадах призначили вибори

У трьох черкаських тергромадах призначили вибори

П’ять тергромад області отримали позитивні висновки облдержадміністрації. У трьох із них, Стеблівській, Набутівській сільських та Тальнівській міській ОТГ, на 18 грудня уже призначили вибори, зауважив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

Клопотання до ЦВК щодо призначення виборів ОДА подавала по Стеблівській та Набутівській ОТГ Корсунь-Шевченківського району, Ротмістрівській Смілянського району і Тальнівській ОТГ. Також повторно подавались документи до ЦВК й по Зорівській тергромаді Золотоніського району, з огляду на роз’ясненнь профільного комітету Верховної Ради України. Втім, ні Ротмистрівська, ні Зорівська поки що дозволу на проведення виборів не отримали через відсутність у ЦВК правових підстав для оголошення виборчого процесу.
Разом з тим, раніше позитивні висновки ОДА на відповідність Конституції та законам України також отримали Ватутінська, Канівська та Катеринопільська громади. Але тут об’єднавчі процеси призупинилися.

– Зараз активно працюють над об’єднанням ще у дев’яти тергромадах Черкащини, – розповів Ярослав Березань. – Тут ініціюють громадські обговорення та прийняття відповідних рішень про надання згоди на утворення територіальних громад. Маємо спільні робочі групи з опрацювання проектів рішення про добровільне об’єднання на Корсунщині та Лисянщині. Тож, до кінця року очікуємо, що на теренах області матимуть позитивні висновки більше десяти об’єднавців.
Посадовець відзначив, важливу роль у пожвавленні впровадження адмінреформи відіграють й місцеві засоби масової інформації, в яких почастішали публікації на цю тему, а також ознайомлення делегацій з усіх районів області з результатами роботи перших трьох об’єднавців Черкащини.

– Вкотре зауважу, що питання об’єднання – це питання розвитку та посилення конкурентоспроможності територій, – відзначив заступник очільника області. – На сьогодні в районах продовжується обговорення моделей об’єднання. Для вдалої дискусії сільським головам необхідні фінансові розрахунки роботи майбутніх громад, які у них часто відсутні. За необхідними документами вони можуть звернутися до Департаменту регіонального розвитку ОДА. Однак, на жаль, на сьогодні відсутня об’єднавча результативність у деяких районах, зокрема Городищенському, Маньківському, Монастирищенському, Уманському, Чорнобаївському та Черкаському. Отож, потенційним об’єднавцям варто пожвавитися, якщо вони хочуть отримати гідну фінансову підтримку від держави та міжнародних фондів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x