19 лютого – День кита

19 лютого – День кита

Цей День був заснований в 1986 році, коли вступив в силу мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китовою комісією (МКК) (International Whaling Commission, IWC).

Цей мораторій діє і понині і означає, що у всьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м\’ясом заборонені. В даний час промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий, аборигенний) та вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК.

Перш за все, День китів — це привернення уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду тварин і взагалі всіх морських ссавців, яких до теперішнього часу на нашій планеті збереглися всього 119 видів. Інтенсивне і нещадне винищення морських ссавців і, зокрема, китів, що продовжується вже більше 200 років, згубно позначається на їх чисельності — багато представників цього роду опинилися на межі зникнення. Адже вони — живі індикатори стану морських систем планети та важлива ланка в ланцюгах живлення Світового океану, вони створюють стабільність біологічного кругообігу речовин в екологічній системі. Тому скорочення чисельності китів та інших морських тварин веде до порушення біологічної рівноваги в морських екосистемах. Адже кожен зниклий вид — це непоправна втрата. Все, що зникає в тваринному світі, — зникає назавжди.

Незважаючи на те, що мораторій на китовий промисел діє і понині, і видобуток китів заборонено законами більшості країн, знищення цих тварин не припиняється. До того ж людина своєю діяльністю, на жаль, не завжди розумною, вже давно негативно впливає на природу, змінюючи її. Наприклад, великі втрати морським ссавцям наносять рибальські снасті, а також забруднення океанів нафтопродуктами через розширення географії нафтовидобутку на морському шельфі.

Такий стан справ не влаштовує захисників морських ссавців і всіх небайдужих людей до майбутнього нашої планети. Для збереження морських мешканців до даної проблеми привертається увага громадськості. У багатьох країнах існують клуби та товариства любителів цих тварин, створюються морські заповідники, де їх життю нічого не загрожує. А безпосередньо в цей день щорічно різні природоохоронні групи, екологічні організації та громадськість проводять всілякі акції на захист китів та інших морських ссавців і різні інформаційні заходи або присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x