Городищенський аграрний коледж відзначив 125-ліття

Городищенський аграрний коледж відзначив 125-ліття

Городищенський аграрний коледж є одним і з найстаріших навчальних закладів України сільськогосподарського профілю. За 125 років освітньої діяльності зі стін коледжу вийшли тисячі висококваліфікованих спеціалістів, які успішно застосовують отримані знання та вміння в різних галузях агропромислового комплексу.

Мошно-Городищенська сільськогосподарська школа першого розряду була відкрита 1 жовтня 1891 року землевласниками Балашовими за ініціативи управляючого маєтку, ученого-агронома Михайла Філіпченка. Заклад перебував у системі міністерства землеробства і ставив за мету готувати умілих працівників для сільського господарства.
Курс навчання тривав 4 роки. Вивчали загальноосвітні та спеціальні предмети згідно із програмами, розробленими педагогічною радою школи й затвердженими міністерством. Оцінювали знання за п\’ятибальною системою. Цікаво, що відмінникам в дипломі ставили не п\’ять із плюсом, а 5,5, що означало «дуже добре».

Навчальний рік розпочинався 1 жовтня і тривав до 1 квітня. Після закінчення класних занять учні проходили практичне навчання впродовж весни, літа й осені. Для практичного ознайомлення школа не мала спеціального господарства. Усі практичні роботи учні виконували у двох найближчих до міста економіях, на молочних фермах та плодовому саду. За перші 20 років існування школи було випущено 262 спеціалісти – у середньому 13-14 осіб на рік.
Відповідно до постанови Наркомзему, у 1920 році в Городищі було відкрито середній спеціальний заклад – агропромшколу у приміщенні колишньої жіночої гімназії. У 1928-му її було перейменовано в садоогородній технікум, у 1934-му в сільськогосподарський технікум. У довоєнний період це був один із кращих і найбільш відомих технікумів в Україні.

Діяв навчальний заклад навіть у період фашистської окупації, студентів не забирали на примусові роботи до Німеччини. Садівничі премудрості студенти здобували здебільшого на практиці. Працювали на полях, ягідниках, плодових садах Городища, Млієва, Валяви, Завадівки, Орловця. Дерева обкопували, підживлювали, підрізали, обприскували. Якраз завдяки молоді сади пережили війну. Інакше їх понищила б ненажерлива гусінь, або люди порубали б дерева на дрова.
Після війни технікум швидко відновив свою діяльність і значно розширив навчальну базу. У 1998 році радгосп-технікум було перейменовано в Державний аграрний технікум Мліївського інституту садівництва ім. Л.П. Симиренка УААН. У1999 році заклад ліцензований та акредитований за І рівнем.
Нині навчальний заклад очолює Іван Хоменко – доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААНУ, заслужений діяч науки і техніки.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x