Як зберігати горіхи

Як зберігати горіхи

Одним із найбільших дарів осіннього саду, безперечно, є волоські горіхи. Ці плоди містять величезну кількість мікро- та макроелементів. Крім того, горіхи надзвичайно смачні і їх можна використовувати в найрізноманітніших стравах. Навіть якщо ви з якихось причин не любите чи не можете споживати горіхи, їх можна просто продати, заробивши на цьому досить непогані гроші. Саме тому надзвичайно важливо вміти правильно збирати і зберігати ці дари осені, щоб вони не втратили своїх корисних властивостей і товарного вигляду. Про це інформує власний кореспондент “Нової Доби”.

Урожай ранніх горіхів можна збирати вже у вересні. Першою ознакою того, що горіх дозрів, є розкрите лушпиння. У першу чергу збирають опалі плоди, щоб вони не ввібрали в себе багато вологи. Потім із дерева струшують решту горіхів. Щоб плоди не почорніли, потрібно відразу ж зняти лушпиння. Зробити це зазвичай досить просто. Якщо ж лушпиння відокремити не виходить, горіхи необхідно залишити на дозрівання в сухому і теплому приміщенні.

Умови сушіння досить прості. Треба вибрати на ділянці добре освітлене сонцем місце, розстелити на землі матеріал-підстилку та викласти очищені горіхи. Якщо у зв’язку з погодніми умовами або з якихось інших причин немає змоги здійснювати сушку на вулиці, можна перенести процес у будь-яке інше добре провітрюване приміщення.

Сушаться горіхи приблизно 14 – 16 днів. Підготовлені таким способом плоди можна вживати в їжу, а також використовувати для посадки. Щоб горіхи під час зберігання не покрилися цвіллю, потрібно довести їх вологість до 5 – 8%. Як це зробити? Досить просто: зберіть висушені горіхи в сітчасті мішки і залиште їх на кілька днів біля батареї центрального опалення. Під впливом сухого теплого повітря плоди поступово «віддадуть» надлишки вологи. Ступінь усихання можна визначити за кольором зовнішньої оболонки ядра: у добре висушених горіхів вона набуває добре помітного світло-коричневого відтінку.

Волоські горіхи можна зберігати цілими або в очищеному вигляді. Для зберігання цілих плодів потрібно ретельно їх перебрати. Горіхи з пошкодженою шкаралупою відкласти. Плоди закладають у великі скляні або металеві ємності, щільно закривають і поміщають у прохолодне й обов’язково сухе місце. Якщо плануєте використовувати горіхи протягом 2-6 місяців, їх можна зберігати в полотняних мішках, підвісивши в прохолодному і сухому місці, або в дерев’яних ящиках.

Шкаралупа горіха, незважаючи на її товщину та щільність, володіє хорошою гігроскопічністю, тобто «дихає». Тому, якщо в приміщенні, де зберігаються горіхи, будуть присутні сильні запахи, горіхи за час зберігання можуть просочитися ними. Крім того, при високій температурі за рахунок того ж ефекту ядра горіха висохнуть. Оптимальна температура для зберігання волоського горіха в шкаралупі – від +5 до +10 °С.

Якщо у вас горіхів не надто багато, краще їх зберігати в морозильній камері в очищеному вигляді. Для цього горіхи очищають і упаковують у харчову фольгу. А ось від поліетиленових пакетів і пластикових контейнерів для цих цілей краще відмовитися. Перед вживанням слід виймати потрібну кількість горіхів і розігрівати їх. Зберігати очищені горіхи можна і в нижньому відсіку холодильника, помістивши їх у скляний або керамічний посуд із щільною кришкою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x