«Продаж землі призведе до знищення села», – переконані фермери Черкащини

«Продаж землі призведе до знищення села», – переконані фермери Черкащини

Про недосконале законодавство та систему оподаткування, рейдерські захвати, корупцію та продаж землі йшлося на форумі фермерів, який зібрав понад 80 сільгоспвиробників із різних куточків Черкащини.

«Продаж землі призведе до знищення села», – переконані фермери Черкащини

Василь Драч, який фермерує понад 20 років, говорить, що в умовах сьогодення займатися сільгоспвиробництвом стає дедалі важче.
– З усіх боків на нас тиснуть недосконале законодавство, несправедливі суди, нечесна конкуренція… Висти справу за таких умов неймовірно важко. Я, приміром, чотири роки витратив на безперервні виснажливі суди, але так і не зміг відстояти свого майна, – нарікає Василь Григорович. – Був активним учасником двох революцій, бо вірив, що зміни й справді настануть. Натомість усе лишилося по-старому, добитися правди нереально. Тривалий час не можу оформити документи на свинарник – відверто вимагають хабара.

«Продаж землі призведе до знищення села», – переконані фермери Черкащини

Ішлося на форумі й про ринок землі. Голова асоціації фермерів у Драбівському районі Валерій Перепелиця переконаний, що в умовах, які нині склалися в країні, дозволяти продаж землі – помилка.

– Селяни находяться на межі виживання. Грошей не вистачає на елементарні, найважливіші потреби, як-то навчання дітей, купівлю житла чи лікування. Заробити теж немає де, тож продаж землі – для багатьох підходящий варіант. Але люди, доведені до відчаю, не в змозі об’єктивно оцінювати ситуацію і приймати виважені рішення. У них видурять землю за безцінь, – переконаний Валерій Володимирович. – Тож потрібно доносити правильну інформацію до селян, а головне звертатися до влади, аби не допустити знищення села.

«Продаж землі призведе до знищення села», – переконані фермери Черкащини

Активна життєва позиція громадськості, на думку президента асоціації фермерів та землевласників України Івана Томича, єдина можливість вирішити більшість злободенних проблем, що нині склалися в країні і, зокрема, в аграрному секторі.
– Не можна сидіти склавши руки й мовчати. Порушені на форумі питання мають стати поштовхом для Верховної Ради та Уряду в прийняті важливих рішень та законів, – переконаний Іван Федорович. – Ще одна найболючіша проблема – рейдерство, яке дестабілізує ситуацію і може призвести до серйозних соціальних заворушень.

Присутній на форумі депутат черкаської облради Віктор Гончаренко відзначив, що ініціативна група планує звернутися до влади, аби було прийнято рішення повернутися до умов оподаткування кінця 2015 року.
– Адже за нинішніх умов фермерам затягують зашморг на шиї, їм важко конкурувати з агрохолдингами та потужними іноземними компаніями. Потрібно влаштувати нормальні цивілізовані умови роботи, щоб людина могла спокійно робити свою справу, – наголошує Віктор Гончаренко.

Світлана Лазоренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x