У Звенигородці запустили котельні на альтернативному паливі

У Звенигородці запустили котельні на альтернативному паливі

Днями відбулося відкриття переоснащених інвесторами котелень в Звенигородській школі №5 та інтернаті, а також котельні, котра свого часу опалювала адмінприміщення районної ради. Роботи були розпочаті всього кілька місяців тому, а вже днями переоснащені «кочегарки» подали перше тепло. Урочисто розрізали символічну стрічку депутати районної ради, члени бюджетної та комунальної комісій. На черзі пуск модульної котельні, монтаж якої сьогодні завершується. Про це «Нова Доба» дізналася в Звенигородській РДА.

Встановлене високопродуктивне обладнання дасть змогу скоротити витрати майже вдвічі. Котли можуть працювати на будь-яких видах твердого палива – дровах, пелетах, вугіллі, торфі, брикеті, паливних гранулах. Широкий спектр споживаних альтернативних енегретичних ресурсів, наявних в нашій місцевості, дає змогу диверсифікувати джерела їх постачання. Загальна ж сума інвестицій в район від проекту склала майже три мільйони двісті тисяч гривень. Додатково створено ще й десять робочих місць. Таким чином згадані об’єкти будуть з гарантованим теплом, наймані працівники з роботою, а місцевий бюджет зекономить газ, чим здешевить утримання освіти району.

Ще дві тисячі чотирнадцятого районна рада вперше на Звенигородщині пішла на чималий ризик, довіривши опалення найбільшого бюджетного об’єкту-центральної районної лікарні, площею майже двадцять чотири тисячі квадратних метрів, організації, яка виграла відповідний конкурс в жорсткій конкурсній боротьбі. Як кажуть не було б щастя та нещастя допомогло. В розпал війни на Сході України Росія всерйоз погрожувала перекрити газовий вентиль. Тож довго розмірковувати не було часу. І такий крок виправдав себе повною мірою. Лише за рік економія склала близько мільйона гривень. Система відпрацювала без збоїв. В лікарні у найсуворіші морози було тепло. Тоді освітяни із заздрістю поглядали в бік медиків. Зрештою було вирішено переобладнати кілька шкільних котелень.

– Тепер ми прискіпливіше рахуємо наявні бюджетні гроші. Так живуть більшість країн світу – говорить голова Звенигородської районної ради Володимир Кучер. – Приміром, Норвегія, яка експортує газ, хоче з часом взагалі відмовитися від споживання видобувних у себе енергоносіїв, натомість отримувати достатню кількість енергії з біомаси, сонця, землі, води і вітру. У США, Канаді, Західній Європі активно застосовують альтернативні види опалення, а у Франції воно вже займає до 40% ринку енергоносіїв. Швеція прийняла державну програму повного переходу опалення на електроенергію до 2016 року. Тож Європа ставить перед собою чіткі завдання з енергоефективності та енергозбереження. Якщо ми хочемо стати частиною цивілізованого світу, маємо ефективно і економічно доцільно використовувати наявні енергетичні і фінансові ресурси. Курс обраний на забезпечення альтернативною тепловою енергією бюджетних установ району буде продовжений і в майбутньому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x