Дійти до спільної думки стосовно створення об’єднаної територіальної громади не легко, але велика аудиторія сприяє більш якісному результату

Дійти до спільної думки стосовно створення об’єднаної територіальної громади не легко, але велика аудиторія сприяє більш якісному результату

Формат зустрічей у рамках «Децентралізаційного марафону 2016», що проводить Черкаське регіональне відділення Асоціації міст України згідно з Проектом «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), досить різноманітний.

Цього разу зустріч консультантів Черкаського РВ АМУ з представниками потенційної Драбівської селищної територіальної громади відбулася за участю представників райдержадміністрації, селищного, сільських голів, депутатів рад різних рівнів, а також лідерів громадської думки.

Майже традиційно йшлося про законодавчу базу процесу створення, нові повноваження та ресурсну базу об’єднаних територіальних громад, державні стимули для об’єднання, кращі практики та історії успіху Мокрокалигірської іБілозірської ОТГ.

Проте, відверте спілкування, виступи присутніх дозволяють зробити висновки, що просування процесів утворення ОТГ має багато перешкод. Як не сумно, але це, перш за все, зростання доходної частини сільських бюджетів у результаті тих же децентралізаційних процесів. Сьогодні сільські голови, маючи у своєму розпорядженні більш потужний бюджет, не налаштовані щось оперативно змінювати.

Даються взнаки і минулорічні вибори до місцевих рад. Обрані голови та депутати не готові йти на нові вибори. Причиною такої певної пасивності є недостатня поінформованість і керівників сільської влади, і громадськості про основну мету створення ОТГ, про ті значні переваги і можливості, що можуть отримати громади після об’єднання. Не всім зрозумілий і механізм покращення фінансового стану створених громад.

Саме для проведення цієї роз’яснювальної роботи і покликаний «Децентралізаційний марафон», що крокує по нашій області, як і по всій Україні.Зустрічі регіональних консультантів на місцях дають достатній інформаційний поштовх не тільки для роздумів, але й для прийняття конкретних рішень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x