Форум Україна-НАТО презентували у Черкасах

Форум Україна-НАТО презентували у Черкасах

Потужна підтримка, як дорадча, так і технічна, налагодження контакту та вирішення конфлікту в Україні мирним шляхом. Ці та інші важливі для України питання обговорювали сьогодні у Черкасах із представниками Форуму Україна-НАТО, інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Захід відбувся за участі таких гостей, як Александер Вінніков – голова Представництва НАТО в Україні та директор офісу зв’язку НАТО в Україні; Сергій Джердж – к.п.н., голова Громадської Ліги Україна-НАТО, Іван Заєць – колишній глава Постійної делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО, народний депутат України попередніх скликань.

Форум Україна-НАТО заснували задля ефективної співпраці усіх структур НАТО в Україні, а також інформування про важливі для України рішення Варшавського саміту НАТО, який відбувся у липні цьогоріч. Водночас учасники форуму намагаються дослідити та проаналізувати регіональну специфіку інформованості про НАТО, його призначення та місію, особливо в умовах конфлікту на сході України.

Насамперед Александер Вінніков, голова Представництва НАТО в Україні та директор Офісу зв’язку НАТО в Україні, акцентував увагу на підсумках Варшавського саміту НАТО. Зокрема наголосив на чіткій позиції щодо анексії Росією українського Криму та посягання на цілісність та суверенітет України.

– Саміт важливий за кількох причин. Найперше, там йшлося про пристосування до змін у середовищі безпеки. Зокрема йшлося про загрози на Сході та на Півдні. Глави держав та урядів країн-членів НАТО тоді ухвалили важливі рішення у зміцненні питань оборони і стримування, – зазначив Александер Вінніков. – Однак саміт був важливий і для України, тому що Україна була єдиною державно-партнером Альянсу, яка отримала можливість провести зустріч на найвищому рівні. І зустріч комісії Україна-НАТО мала два важливі результати для країни.

За словами Александера Віннікова, ці результати полягають у:
1. Потужному політичному посилі на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Це потужна позиція союзників, яка закликає Росію припинити агресію та дестабілізацію на сході України. Повторне визнання політики НАТО щодо анексії Криму, яка полягає в тому, що анексію не визнають і не будуть визнавати. Рішуча підтримка мирного врегулювання конфлікту на сході України через виконання усіма сторонами повністю Мінських домовленостей з особливим наголошенням на відповідальності Росії у цьому контексті.

2. Ухваленні комплексного пакету допомоги України, який підсилює різні напрямки допомоги Україні. Це понад 40 заходів допомоги у 13 основних напрямках. Цей пакет має дві основні напрямки допомоги. По-перше, це стратегічна дорадча допомога у секторі безпеки і оборони. По-друге, технічна допомога або ж нарощення потенціалу. Сюди ж входять питання програм, трастових фондів, які охоплюють логістику, кібербезпеку та медичне забезпечення.

Колишній глава Постійно делегації ВРУ у Парламентській Асамблеї НАТО Іван Заєць у контексті обговорення необхідності України захищати себе зауважив:

– Світ вступає у зону великої турбулентності, і тому питання безпеки нині виходять на передній план. 70 років фактично миру в Європі привели до того. що увагу до безпекових питань послабили, допустили багато стратегічних промахів, зокрема у відносинах Заходу із Росією. Тому ситуація настільки ускладнилася, що сьогодні на порядку денному пошук адекватної системи безпеки.

Іван Заєць переконаний, що в епіцентрі світової турбулентності опинилася Україна, виходячи з тієї стратегічної ролі, яка є ключовою державою для європейської безпеки. А Росія поставила собі за мету знищити українську націю, як суб’єкт людської цивілізації.

– Перед нами дві дороги: гарантувати свою безпеку індивідуальними засобами або використовувати колективні інструменти безпеки. оскільки з індивідуальними засобами ми маємо проблеми, тому сьогодні назріла потреба у дискусії, яким же чином знайти відповіді на існуючі загрози. Війна Росії проти України дуже дорого обходиться для українського народу. Не лише у вигляді втрати території, а й у втраті людських життів та двох мільйонів біженців. Тому ми маємо співпрацювати із НАТО, перейти на відносини інтеграційного характеру. Вони ж передбачають членство України в Альянсі.

Учасники Форуму зазначають, що українцям, врешті, потрібно визначитися із вибором, сформувати собі за чітку мету – членство України в НАТО. Оскільки ця співпраця йтиме по усіх важливих практичних каналах, не лише словесна підтримка. Це і вишкіл військових, і дорадництво. Лише інтеграційна площина України в НАТО допоможе задіяти механізми системи колективної безпеки для гарантування національної безпеки.

Також цього дня поважні гості побували у ЧНУ, в Черкаській ОДА, провели зустрічі зі студентами та школярами Черкас.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x