На Уманщині плекають ліс, посаджений за волею графа Шувалова

На Уманщині плекають ліс, посаджений за волею графа Шувалова

Дуби та сосни урочища Великий ліс на Уманщині ще пам’ятають графа Шувалова. За його волею це насадження було створено понад 140 років тому. Переважають тут дуби, але подекуди трапляються екземпляри рідкісної і не властивої нашим широтам чорної сосни. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Великий ліс займає трохи менше 10 га. Рубки там не ведуть. «Цей заповідний об’єкт має передусім історичну цінність. Садив його граф Шувалов, який мав тут маєтки. І по собі залишив не тільки відомий Мисливський замок у Тальному, а й чудові дубові насадження. Цінність у тому, щоб показати нащадкам, які раніше садили ліси», – розповів лісничий Маньківського лісництва Олександр Андрущенко.

За його словами, кілька років тому тут навіть знайшли великий залізний медальйон, на якому можна було розібрати напис «Помещик-лесник графа Шувалова». Очевидно, працівник графа носив його як жетон.

«Такі творіння людських рук укотре нагадують нам, що ліс – це та цінність, що передається від покоління до покоління. Це урочище нам вдалося зберегти, як своєрідні фамільні коштовності. Тому садити ліси – гарна традиція», – відзначив директор ДП «Уманське лісове господарство» Іван Назаревич.

Нетипової для нашої території сосни чорної тут залишилося небагато. А от дуби почувають себе прекрасно. І лісівники прогнозують, що іще років сто простоять. Так що і їхні онуки ще зможуть побачити Великий ліс графа Шувалова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x